Rusi zbunjeni: Otkud Bosni toliko jabuka?!

0

Rusi traže od BiH da prebroji stabla jabuka i ostalog voća koje se izvozi u tu zemlju
 

Zabrinutost Roseljhoznadzora izazvano je trostrukim povećanjem obima i snažnim rastom dijapazona isporuka proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Rusiju, koja je pod sankcijama Evropske unije. Količina jabuka uvezenih u Rusiju za devet meseci ove godine povećana je sto puta u odnosu na isti period prošle godine, navodi služba.

 

Predstavnici Roseljhoznadzora zahtevali su od BiH da u roku od nedelju dana dostavi dokaz o autentičnosti niza fitosanitarnih sertifikata, na osnovu kojih se izvoze proizvodi u Rusiju. Drugi uslov je da se u istom roku dostavi informacija o asortimanu i obimu biljnih proizvoda koji se ove godine gaje u Bosni i Hercegovini.

 

U slučaju da dostavljene informacije bude nedovoljne ili neadekvatne, ruska agencija ne isključujue mogućnost ograničenja isporuka biljnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

Itar Tas podseća da Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije, pa se na nju ne odnosi zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz niza zemalja, među kojima i Evropske unije, koje je Rusija 7. avgusta uvela kao odgovor na ekonomske sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Roseljhoznadzor je ovih dana, takođe, zahtevao potvrdu autentičnosti veterinarskih sertifikata na osnovu kojih se uvoze prehrambeni proizvodi u Rusiju iz Makedonije, Crne Gore i Albanije. Služba je te mere objasnila rizicima od reeksporta zabranjenih proizvoda u Rusiju preko tih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here