Rusija bi da posreduje između Beograda i Skoplja

0

youtube.com/villanovauniversity
Mitropolit Ilarion Alfejev, drugi čovek Ruske pravoslavne crkve
 

"Ruska pravoslavna crkva ne može jednostrano da prizna Makedonsku pravoslavnu crkvu (MPC). To treba da se uradi na osnovu svepravoslavnog rešenja, a mi smo spremni da budemo posrednici", izjavio je bugarskim medijima mitropolit zadužen za spoljne poslove. On je nedavno posetio Sofiju, a potom Skoplje, gde se susreo sa poglavarom makedonske nepriznate crkve arhiepiskopom  Stefanom kao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

Mitropolit Ilarion je takođe imao razgovor sa ohridskom arhiepiskopom Jovanom Vraniškovskim, koji služi zatvorsku kaznu zbog pronevere 250.000 evra. Susret je obavljen van zatvora. Kako se saznaje, u međuvremenu je MPC predsedniku države prenela molbu za milost za Vraniškovskog, kako bi ovih dana bio aboliran. Odgovora za sada nema.

U Skoplju je nastala polemika oko posete mitropolita Ilariona. Postavlja se pitanje šta bi bila protivusluga za puštanje Varniškovskog. Autokefalija se ne nudi, a nekim krugovima je sve ispod toga bezvredno.

Podseća se da se možda radi o ponudi "samouprave" Skoplja u odnosu na Beograd, odnos kakav postoji na crkvenoj relaciji Moskva-Kijev, kao i sa Moldavijom, Estonijom i Letonijom. Tu bi crkva imala najširu autonomiju, izbor makedonskog poglavara bi potvrđivao beogradski patrijarh. Kako navodi VIA, prema namerama i mogućnostima mitropolita Ilariona u Skoplju vlada skepsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here