Rusija: BiH ne mora u NATO

0

Harčenko nudi druge opcije

"Rusija će poštovati svaku odluku institucija BiH u tom pogledu, ali ne mogu da kažem da će u slučaju ulaska BiH u NATO biti oduševljena i ohrabrena. Ne želimo se ni u kom smislu mešati u unutrašnje odlučivanje u BiH, ali smo potpuno ubeđeni da širenje NATO-a ne doprinosi stabilnosti u Evropi", istakao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija je svim zemljama u Evropi, uključujući i BiH, predočila inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina – Ugovor o evro-atlantskoj bezbednosti.

 

"Smatramo da je taj ugovor alternativa Rusije za širenje NATO-a. Širenje tog saveza izaziva nove podele u Evropi", kazao je Bovan-Harčenko i dodao da sve zemlje koje uđu u NATO preuzimaju i određene obaveze, čije ispunjavanje je protivno interesu Rusije.

Ruski ambasador naglasio je da je Ugovor o evro-atlantskoj bezbednosti pre svega usmeren na otklanjanje podela i stvaranje jednistvenog evropskog prostora bezbednosti, gde bi svaka država imala jednaku ulogu i obaveze.

On je rekao da Rusija veruje da će BiH, kao i ostale zemlje Evrope, pronaći interes u tom ugovoru.
 

"Potpuno razumem situaciju u BiH kada je NATO u pitanju, jer još u zemlji postoji zabrinutost za bezbednosnu situaciju. Međutim, i u ugovoru koji nudimo garantovana je bezbednost svake države", dodao je Bocan-Harčenko.
 

On je napomenuo da se Ugovorom o evro-atlantskoj bezbednosti podrazumeva pravna zaštita i bezbednost svake države, uključujući i BiH.
 

Ruski ambasador je naglasio da se raprava o Ugovoru trenutno vodi i u okviru OEBS-a i niza konferencija širom Evrope.
 

"Koristimo sada svaku mogućnost da sa predstavnicima svih zemalja razmenimo mišljenje o našem ugovoru. Do sada ima dosta pozitivnih reagovanja jer je pitanje bezbednosti u Evropi jedno od najbitnijih", rekao je Bocan-Harčenko.
 

On je podsetio da se u prethodnom periodu moglo videti da u BiH postoje različita mišljenja u pogledu pristupanja NATO-u.

"Ima različitih mišljenja, jedno od takvih je i u Republici Srpskoj gde nema toliko snažne podrške opciji punopravnog članstva u NATO. Javno mišljenje je veoma bitno za svaku zemlju i mislim da se mora uzeti u obzir i u BiH kada se bude odlučivalo o članstvu u Severnoatlantskom savezu", zaključio je Bocan-Harčenko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here