commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Ruska vojska može dobiti novi sistem protivraketne odbrane S-550, saopštio je Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Eksperti veruju da će novi sistem biti opremljen sa više raketa nego S-500 i da će biti namenjen za odbijanje masovnih vojnih udara.

Ministar odbrane Rusije je na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije u Nacionalnom centru uprave odbrane Rusije podsetio na seriju sastanaka koje je početkom novembra predsednik Rusije Vladimir Putin održao u Sočiju sa komandom armije i predstavnicima odbrambeno-industrijskih grana.

– Tokom sastanaka su razmotrene mere kako bi se adekvatno reagovalo na nove događaje na granici Rusije. Velika pažnja je posvećena usavršavanju sistema vazdušno-kosmičke odbrane zemlje. Predsednik Rusije je poseban akcenat stavio i na važnost razvoja domaćih sistema protivvazduhoplovne (PVO) i protivraketne odbrane (PRO), kao i na snabdevanje oružanih snaga sistemima S-350, S-500, S-550 – rekao je Šojgu.

Ministar nije naveo detalje. Kako navode eksperti ovo je prvo javno pominjanje PRO sistema S-550.

Podsetimo, protivavionski raketni kompleks S-500 „Prometej“, koji je, takođe, spomenuo Ministar odbrane Rusije, već je uvršten u naoružanje ruske vojske. To je u septembru 2021. godine saopštio potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov.

Proizvodnja PRO S-500 je počela 2019. godine. Kompleks predstavlja novu generaciju protivavionskih raketnih kompleksa i može da uništi sva postojeća i perspektivna sredstva vazdušnog i kosmičkog napada.

Pritom, ključni zadatak S-500 će biti kako uništavanje balističkih raketa srednjeg dometa, tako i interkontinentalnih balističkih raketa u poslednjoj fazi leta. Kompleks je sposoban i da uništi dronove i avijaciju protivnika.

Kako je ranije saopštio načelnik protivvazdušnih raketnih snaga i vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-major Sergej Babakov, karakteristike protivvazduhoplovnog sistema S-500 omogućavaju uništavanje aerodinamičkih i balističkih ciljeva, kao i hipersoničnog oružja svih modifikacija, uključujući i u bliskom svemiru.

S-500 mogu da pogode cilj na udaljenosti 600 kilometara i na visini od 200 kilometra. Pritom, može da formira jedinstvenu informativnu mrežu sa drugim PRO sredstvima, raspoređujući među njima ciljeve u automatskom režimu.

Što se tiče protivvazduhoplovnih raketnih sistema S-350 „Vitez“ koje je spominjao Sergej Šojgu, oni su počeli da se proizvode 1990-ih godina kako bi zamenili pojedinačne modifikacije kompleksa S-300. Prvi radni prototip sistema je pokazan javnosti 2013. godine u fabrici „Obuhovo“ u Sankt Peterburgu. Državna ispitivanja S-350 su završena tokom leta 2019. godine, nakon čega je Ministarstvo odbrane potpisalo ugovor za isporuku novih sistema vojsci.

Specijalizovan za odbijanje masovnih vazdušnih napada

Prema mišljenju eksperata, teško da će PRO S-550 biti nastavak istoimenog sovjetskog projekta koji se razvijao 1980-ih godina.

Tada je bilo reči o proizvodnji mobilnih sistema PRO za blisko presretanje koji mogu da unište balističke rakete. Rad na kompleksu je 1981. godine počeo koncern „Almaz“ u saradnji sa kompanijom za projektovanje raketa „Novator“.

Već tokom 1985. godine je počela proizvodnja PRO komponenti, testiranja sa S-550 su bila planirana 1990. godine. Kako bi se pridržavali potpisanog ugovora između SSSR-a i SAD 1972. godine, kojim se ograničava sistem protivraketne odbrane, trebalo je da se testira stacionarna varijanta PRO. Ipak, nije došlo do realizacije plana i 1988. godine projekat je bio obustavljen.

Prema mišljenju vojnog eksperta i pukovnika u penziji Viktora Litovkina, moderni kompleksi PRO nastavljaju tehničku tradiciju koja ima temelje u prošlom veku, ali su daleko otišli od svojih prethodnika. Samim tim ne bi trebalo ni da se prave paralele među sovjetskim S-550 i savremenim sistemima.

– U periodu kada su se proizvodili prvi sistemi S-550 nije bilo takvih materijala koji danas postoje, nije bilo radara koji bi mogli da pronađu ciljeve na velikim rastojanjima. Za par desetina godina je postignut veliki progres ne samo u izgradnji sistema, već i u nauci o metalima i materijalima. Takođe, došlo je do razvoja u proizvodnji goriva, opreme i tako dalje – pojasnio je ekspert.

Za sada nije poznato kakav će biti kompleks S-550, koji je najavio ministar odbrane, ali se može napraviti paralela razvoja sistema S-300 u S-350, naveo je Litovkin.

– S-300 i S-350 se razlikuju u tome što se u lanseru novog kompleksa nalazi dva puta više raketa. Ne isključujem da S-550 može da se na isti način razlikuje od S-500. Rakete PRO S-500 mogu da deluju u kosmosu, ali ne treba zaboraviti da je sistem predviđen za gađanje vazdušnih i supersoničnih ciljeva i da operater može da bira raketu u zavisnosti od cilja. Mislim da će S-550 imati različite rakete na lanseru – dodao je ekspert.

Slično mišljenje ima i vojni ekspert Aleksej Leonkov. On je u razgovoru za RT pojasnio da su tokom razvoja PRO S-500 mogle da se pojave dodatne konstruktorske ideje i tehnologije i verovatno je da će one biti realizovane na novom sistemu S-550.

– Naravno, sada o S-550 nema nikakvih podataka, ali možemo pretpostaviti da će municija tog kompleksa biti uvećana minimum nekoliko puta, na primer, ako poredimo sa S-400. Najverovatnije je da će se kompleks koristiti za odbijanje masovnog udara bombardera, krstarećih raketa vazdušne i kopnene baze. Mogu da pretpostavi da će se novi kompleksi specijalizovati za odbijanje masovnih vazdušnih napada – smatra ekspert.

Uništava bilo koje vazdušne ciljeve

Prethodnik protivavionskom raketnom sistemu S-500 je bio kompleks S-400 „Trijumf“ koji je u vojsci počeo da se koristi 2007. godine. Sistem je predviđen za gađanje bilo kojih vazdušnih ciljeva u uslovima intenzivne i radio-elektronske borbe. Domet ovog kompleksa za aerodinamičke ciljeve je do 250 kilometara, za taktičke balističke ciljeve – do 60 kilometara, dok kompleks može da pogodi ciljeve na visini do 27 kilometara.

Kompleks S-400 „Trijumf“ je interesantan stranim kupcima. Ranije je Turska kupila S-400 od Rusije, što je bio povod za ozbiljne nesuglasice Ankare i Vašingtona. Podsetimo, ugovor o isporuci Turskoj prve partije S-400 Rusija i Turska su potpisale 2017. godine. U 2020. godini strane su sklopile ugovor o nastavku isporuke.

Kako je naveo ekspert, prednost ruskih PRO sistema je njihova univerzalnost u poređenju, na primer, sa sličnim američkim sistemima.

– Ovi sistemi su univerzalni, jer mogu da gađaju bilo koje ciljeve, a takođe, rakete lansiraju na gore. Poređenja radi, američki sistemi gađaju pod uglom i kako bi pokrili celokupnu okolinu moraju da rasporede nekoliko lansera u krug, što je i skuplje i manje efikasno – primetio je Viktor Litovkin.

Ekspert je dodao da to ne smanjuje potrebu Rusije da stalno proširuje arsenal domaćih PRO sistema. Izgradnja novog sistema S-550 mogla bi biti deo te strategije.

– Novi sistemi se proizvode, jer se istovremeno razvijaju sredstva za napad – avijacija i balističke rakete. I da bismo bili spremni da presretnemo bilo koju raketu potrebni su novi kompleksi – zaključio je ekspert.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here