EPA/Sabri Elmhedwi
Pripadnici Libijske nacionalne armije

Ministar unutrašnjih poslova Libije u takozvanoj prelaznoj Vladi nacionalnog jedinstva Fathi Bašaga tvrdi da se Moskva navodno „meša“ u konflikt Tripolija sa Libijskom nacionalnom armijom maršala Halife Haftara.

Bašaga je izjavio da su operacije koje je Vlada u Tripoliju izvodila sa SAD bile uspešne i da su nanele štetu Islamskoj državi, dok general Haftar stvara „plodno tlo“ za militante, piše „Blumberg“.

Libijski ministar je izjavio da „plaćenici iz Rusije“ na strani Haftara, navodno, ometaju rešavanje konflikta. Bašaga je dodao da se „Rusi mešaju kako bi dolili ulje na vatru konflikta i rasplamsali ga“.

– Dokaz toga je raspoređivanje “Vagnerovih” boraca u Libiji – rekao je ministar.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nazvao spekulacijama pisanja zapadnih medija da u Libiji operišu „ruski plaćenici“.

Podsetimo, u Libiji je na snazi dvovlašće: na istoku države u gradu Tobruk radi parlament koji je izabrao narod, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Faezom Saradžom, koja je formirana uz podršku UN i Evrope.

Vlada istočnog dela zemlje deluje nezavisno od Tripolija i sarađuje sa nacionalnom vojskom na čelu sa Halifom Haftarom, koji vodi rat protiv ekstremista. Ove dve vlade se trenutno nalaze u ratu i vode borbu za Tripoli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here