Rusija: EU nije jedina perspektiva BiH

0

haler.blogger.ba
Rusija nije podržala zaključak Saveta za primenu mira u BIH
 

 

To je izjavio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"Ovog puta smo imali konstruktivniji PIC nego u maju, kada ruska strana nije prihvatila celi sadržaj kominikea. Sada su se suzdržali samo od jednog stava u njemu", kazao je Incko novinarima u Sarajevu.

Upitan da li su predstavnici Rusije naveli koja bi to druga perspektiva za BiH mogla biti osim evroatlantskih integracija, visoki predstavnik je odgovorio da to treba da objasni ambasada Rusije.

Incko je dodao da je PIC tokom dvodnevnog zasedanja razgovarao o stvarima koje se tiču budućnosti BiH, a ne prošlosti, upozorivši na izuzetno tešku ekonomsku situaciju u zemlji.

"Strpljenje građana BiH skoro je na izmaku. Čak je 44 odsto nezaposlenih, a od toga oko 60 odsto mladih je na biroima rada. Barem je jedan račun blokiran kod 40.000 firmi. Procedure za izdavanje dozvola su prekomplikovane i predugo traju", rekao je visoki predstavnik i dodao da za registraciju jedne firme u BiH treba 37 dana, dok se neke dozvole čekaju i 180 dana.

Incko je ocenio da je BiH "potrebno jedno mesto gde će se sve završavati za registraciju firmi i gde investitori neće morati da jure od jednog do drugog državnog službenika kako bi dobili neki papir".

Prema njegovim rečima, pokazatelji rasta industrijske proizvodnje i izvoza su "ohrabrujući", ali vlasti u BiH moraju delovati brže kako bi se otklonile štete od majskih poplava.

"Međunarodna zajednica je brzo reagovala, ali mi ne možemo sami pomoći. Treba nam domaći partner u BiH s kojim ćemo raditi na popravljanju oštećenja", istakao je Incko.

Visoki predstavnik je dodao da u nekoliko slučajeva OHR nije mogao raditi svoj posao na području Republike Srpske, ne otkrivajući o kojim slučajevima je reč.

"Takva situacija dovela je do toga da PIC sada zahteva da se OHR-u omogući nesmetani rad na celoj teritoriji BiH", rekao je Incko.

Prvi zamenik visokog predstavnika Dejvid Robinson kazao je da su SDA i HDZ odgovorni za stanje u Mostaru, navodeći da zbog te dve stranke Mostar već više od četiri godine nije imao opštinske izbore.

"Nadamo se da će se te dve stranke brzo dogovoriti i omogućiti da se problemi u Mostaru počnu rešavati. Ovaj grad se sada suočava i s problemima budžeta i to će se morati rešavati", rekao je Robinson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here