Rusija gradi srpske toplane

0

Energetika je temelj saradnje Srbije i Rusije i gasno-naftni aranžman je samo početak daleko šireg i dubljeg partnerstva, rekao je Škundrić "Novostima".

On je istakao da očekuje visoku delegaciju iz ruskog "Gasproma." Najavljen je Aleksandar Đukov, predsednik Upravnog odbora "Gaspromnjefta", a govori se i o dolasku prvog čoveka firme Alekseja Milera.

Prema rečima ministra, govoriće se i o projektu povećanja energetske efikasnosti i sistema upravljanja u "Beogradskim elektranama" vrednog oko 200 miliona evra, kazao je on.

Ruse interesuje i ulazak u vlasničku strukturu i nove investicije u "Petrohemiju", a to su pokazali kroz regulisanje otplate dugovanja, dodao je ministar.

 

 

Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike Srbije

Škundrić je zadovoljan dinamikom rekonstrukcije Naftne industrije Srbije i poslovnim rezultatima. Prema njegovim rečima, izgradnja "Južnog toka" imaće strateški značaj za privredu Srbije i obezbediće dovoljno gasa za tekuće i razvojne potrebe, a zemlja će postati interesantna za investitore zbog rezervi energenata i stabilnog snabdevanja.

 

Za "Banatski Dvor" je naveo da je utisnuto uplo više gasa nego što smo imali prošle zime. "U slučaju krize imaćemo dovoljno za daljinske sisteme i najvažnije institucije. Do kraja novembra biće završena linija za proizvodnju koja bi trebalo da obezbedi istiskivanje tri miliona kubika gasa dnevno. To je šest puta više nego zimus kada smo mogli vaditi svega pola miliona", kazao je Škundrić.

Škundrić je rekao je da će odluka o povećanju cene struje zavisiti od analize kretanja industrijske proizvodnje tokom cele godine, koja tek treba da bude urađena. "Stav ministarstva je da se od iduće godine postepeno povećava cena, kako ne bi bilo inflatornih spirala i žestokih udara na budžete građana", dodao je ministar.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here