Rusija: Hag nije nadležan za Gruziju

0

 

Rusija je, kako se navodi, u utorak 1. decembra MSP-u podnela pisane primedbe Moskve protiv jurisdikcije tog suda u predmetu u kojem Gruzija optužuje Rusiju za kršenje Međunarodne konvencije o likvidaciji svih oblika rasne diskriminacije iz 1965. godine, u vezi sa prošlogodišnjim događajima oko Abhaizje i Južne Osetije i ranijim fazama gruzijsko-abhaskog i gruzijsko-južnoosetijskog konflikta.

Ministarstvo podseća da se Gruzija, pošto je avgusta prošle godine propao njen pokušaj da reši nesuglasice sa Južnom Osetijom i Abhazijom nasilnim putem uz kršenje temeljnih principa zabrane primene sile i potrebe za mirnim rešavanjem sporova, 12. avgusta 2008. godine obratila MSP-u radi pokretanja postupka protiv Rusije.

 

U tužbi Tbilisi tvrdi da je Rusija sprovodila, podsticala i podržavala rasnu diskriminaciju etničkih Gruzina, doprinoseći njihovom masovnom proterivanju sa teritorije tih otcepljenih gruzijskih autonomija.

"Suština primedbi koje je Rusija predala MSP-u se baš i sastoji u tome da se zasnuje neosnovanost gruzijskih optužbi na adresu naše zemlje i pokaže da Međunarodni sud nema jurisdikciju da razmatra gruzijsku tužbu“, navedeno je u saopštenju.

’’Sada Gruzija, uz uvažavanje primedbi Ruske Federacije i u skladu sa pravilnikom Suda, treba da predstavi svoje dopunske stavove o tom predmetu do marta 2010. godine“, naveo je ruski MIP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here