EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Zemlje Evroazijske ekonomske unije počele su da formiraju zajedničko tržište za gas, naftu i naftne derivate, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Države-članice odobrile su koncept formiranja zajedničkog finansijskog tržišta Evroazijske ekonomske unije, a u toku su pripreme za stvaranje zajedničkog tržišta električne energije. Pokrenuli smo program za formiranje zajedničkih tržišta gasa, nafte i naftnih derivata – rekao je Putin na sastanku o integracionim procesima u EAEU.

U decembru su lideri odobrili akcioni plan za usklađivanje zakonodavstava zemalja Unije u naftnom sektoru, a takođe su odlučili da pređu na drugu fazu formiranja zajedničkog tržišta gasa – stvaranje infrastrukture, tehnološkog i pravnog okvira tržišta.

Predsednik je dodao da su u većini privrednih sektora zajednička tržišta već formirana i uspešno rade, dok se u ostalim oblastima rešavaju praktična pitanja i traže optimalni modeli.

Kao primer uspešnog nalaženja kompromisa između država-članica EAEU naveo je stvaranje jedinstvenog tržišta za proizvodnju i promet lekova i medicinskih sredstava.

– Od 1. januara ove godine registracija svih lekova u zemljama EAEU vrši se u skladu sa jedinstvenim pravilima i procedurama. To je izuzetno važno sada… kada se naše zemlje suočavaju sa zajedničkim izazovom – epidemijom virusa korona. I moramo efikasno da koordinišemo napore u zaštiti života i zdravlja naših građana – zaključio je Putin.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime