Rusija i Japan “zaratili” oko ribarskog broda

0

Foto: Ilustracija

Brod namenjen za lov na kitove "Šonan Maru 2" težak 712 tona, morao je prinudno da se zaustavi u jednoj ruskoj luci 15. avgusta jer je plovio Ohotskim morem kod ruskog ostrva Sahalin, saopštila je japanska agencija za ribolov. Ukupno 19 japanskih članova posade i jedan ruski posmatrač bili su na brodu, koji, tvrde Japanci, nije lovio kitove već istraživao okean.

 

Tokio je priznao da je brod promenio svoju prvobitnu putanju i da je ušao u ruske vode bez pokretanja odgovarajuće procedure za dobijanje dozvole. "Članovi posade su saslušani", navela je japanska agencija za ribolov i dodala da je Tokio diplomatskim kanalima zatražio njihovo oslobađanje.

 

Odnosi između Rusije i Japana su zahladneli pošto se Japan pridružio zapadnim zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Japan je prošle nedelje uputio protest Rusiji zbog njenih vojnih vežbi na Kurilskim ostrvima.

 

Japan je koristio brod "Šonan Maru 2" za lov na kitove na Antarktiku, ali je taj lov zabranio Međunarodni krivični sud u Hag. Taj sud naredio je 31. marta Japanu da obustavi lov na kitove na Antarktiku, ocenjujući da je to komercijalna aktivnost, a ne naučno istraživanje, kao što to tvrdi Tokio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here