commons.wikimedia
Američki odbrambeni sistem za presretanje raketa THAAD

Moskva tvrdi da Amerika namerava da obezvredi ruski potencijal nuklearnog obuzdavanja stvaranjem globalnog sistema PRO, a mediji pišu da SAD planiraju da ulože 18 milijardi dolara u rakete-presretače kako bi se navodno zaštitile od Irana i Severne Koreje. Stručnjaci smatraju da je pravi cilj američke PRO – raketno-nuklearni potencijali Rusije i Kine.

Rusija je više puta izražavala svoju zabrinutost zbog izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani i zbog toga što Vašington pravi sisteme PRO. Moskva smatra da globalni sistem PRO nije potreban Americi da bi se odbranila od Irana i Severne Koreje, nego da bi poništio raketno-nuklearni potencijal Rusije.

Kako ističu eksperti, strahovanja Rusije nisu bez osnova. Prema njihovim rečima, dokaz da američka PRO uopšte nije usmerena na Iran i Severnu Koreju je to što su Amerikanci odbili da naprave sa Rusijom zajednički sistem PRO. Rusija je još 2000-ih godina iznela predlog da zajedno rade na takvom sistemu, nakon izlaska SAD iz Sporazuma o PRO.

Osim toga, u Moskvi ističu da sistemi “Idžis” (Aegis) sa lansirnim sistemima Mk-41 mogu biti korišćeni ne samo za presretanje, nego i za lansiranje krstarećih raketa, što te sisteme čini elementom ofanzivnog potencijala Vašingtona.

Vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da se Amerika povukla iz Sporazuma o PRO 2002. godine kako bi učvrstila svoju globalnu vojnu dominaciju.

– SAD su počele da formiraju novu strategiju munjevitog globalnog udara, gde je sistem PRO igrao ključnu ulogu. Novi plan je predviđao da Pentagon izvrši preventivni, upozoravajući napad, uništavajući nuklearni potencijal Rusije ili Kine, nakon čega američki PRO sistemi dovršavaju sve preostale rakete koje polete kao odgovor na akcije SAD – rekao je ruski analitičar.

Kako kaže, lokacija tih sistema ukazuje na to da su usmereni protiv Rusije i Kine.

– Američki sistemi PRO raspoređeni su na najboljim mestima za presretanje ruskih raketa, zato su objašnjenja za Iran i Severnu Koreju neubedljiva – ističe stručnjak.

U takvim uslovima, smatraju analitičari, Rusija je prinuđena da investira u modernizaciju nuklearne trijade i pravljenje najnovijih sistema naoružanja koji mogu savladati bilo kakve sisteme PRO. Moskva već sada poseduje takve sisteme.

– Vašington pokušava da stvori neravnotežu u nuklearnom oružju. Jedino što obuzdava SAD su uspesi Rusije u pravljenu novih sistema naoružanja koji su deo nuklearne trijade, uključujući hipersonični blok “Avangard2 i rakete RS-28 “Sarmat” – zaključuje Leonkov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here