Rusija i Ukrajina na pragu pomirenja?

0

Dugo očekivani susret dvojice predsednika Petra Porošenka i Vladimira Putina
 

Ruski predsednik je rekao da Ukrajina mora da zaustavi ono što je Porošenko nazvao "kaznenu" vojnu akciju u jugoistočnom regionu. Putin je dodao da će Rusija uzvratiti merama za zaštitu svoje privrede ako Kijev potpiše sporazum o pridruživanjeu sa EU, preneo je Rojters.


Porošenko planira da pomiri Rusiju i SAD?

 

Dva lidera su razgovarala 15-ak minuta, a njihov neplanirani sastanak inicirao je Oland pred početak ručka svetskih lidera povodom ceremonije obeležavanja 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiju.

 

Predsednik Rusije se na kratko sastao i sa američkim predsednikom Barakom Obamom. Obama je tokom kratkog neformalnog susreta apelovao da ruski predsednik iskoristi priliku i snizi tenzije u Ukrajini, posle izbora Petra Porošenka za predsednika te zemlje.

 

"Predsednik SAD je jasno stavio do znanja da deeskalacija zavisi od ruskog priznavanja novoizabranog predsednika Porošenka za legitimnog lidera Ukrajine, obustave podrške separatistima u istočnoj Ukrajini i njihovog snabdevanja oružjem i materijalom", saopštio je zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds.

Jedan neimenovani zvaničnik Bele kuće potvrdio je da se taj "nezvanični sastanak" održao, dodajući da je on trajao deset do 15 minuta. To je prvi susret licem u lice između Obame i Putina od početka krize u Ukrajini, a do njega je došlo tokom zajedničkog ručka svetskih lidera kojeg je organizovao Oland.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here