pixabay.com

Premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je akcioni plan za sprovođenje strategije za razvoj aktivnosti Rusije na Antarktiku, navodi se u saopštenju pres službe vlade.

– Modernizacija ekspedicione infrastrukture, sprovođenje sveobuhvatnih naučnih istraživanja, zaštita životne sredine, usavršavanje učesnika ekspedicije – aktivnosti u ovim oblastima uključene su u plan za realizaciju strategije razvoja aktivnosti Rusije na Antarktiku, koji je odobrio premijer Mihail Mišustin – navodi se u saopštenju.

Dokumentom je predviđeno stvaranje novih kompleksa za zimovanje na stanicama „Vostok“ i „Mirni“ za razmeštanje članova ekspedicija. Na stanicama „Ruska“ i „Novolazarevska“ biće rekonstruisani infrastrukturni objekti. Takođe se predviđa modernizacija komunikacionih i navigacionih sistema i fazno obnavljanje flote transportne tehnike.

Osim toga, u okviru Ruske antarktičke ekspedicije biće izvršena magnetosferska, hidrološka, biološka, okeanološka i meteorološka istraživanja. Planirano je detaljnije proučavanje podglacijalnog jezera Vostok, bioloških resursa Južnog okeana, geološke strukture Antarktika i njegovo snimanje iz vazduha. Takođe se precizira da će u naučne svrhe biti izgrađeno nekoliko ledolomaca.

U saopštenju se dodaje da je jedan od pravaca plana razvoj sistema Sporazuma o Antarktiku čija je svrha stvaranje uslova za korišćenje kontinenta u interesu čitavog čovečanstva.

– U okviru ovog zadatka biće obezbeđeno učešće Rusije na specijalnim konsultativnim sastancima i komitetima, preduzeti koraci za proširenje bilateralne i multilateralne saradnje sa državama-potpisnicama sporazuma – navodi se u obrazloženju dokumenta.

Plan takođe uključuje inicijative povezane sa antarktičkim turizmom. U dokument je uključeno više od 50 događaja koji su razvijeni u okviru Strategije za razvoj aktivnosti Rusije na Antarktiku, koju je Vlada usvojila u avgustu 2020. godine. Njihova realizacija daće novi impuls antarktičkim ekspedicijama i pomoći u jačanju pozicije Rusije u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here