pixabay.com

Glavni izvršni direktor “Rosnjefta” Igor Sečin ocenio je da Rusija može da zadovolji dugoročne svetske potrebe za pristupačnim energetskim resursima, istakavši da u trenutnim uslovima Rusija predstavlja Nojevu barku svetske ekonomije.

– Rusija sa njenim energetskim potencijalom i portfeljem prvoklasnih projekata kao što su “Vostok Oil”, može da zadovolji dugoročne svetske potrebe za pristupačnim energetskim resursima i nesumnjivo, predstavlja upravo tu spasonosnu barku – ocenio je Sečin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, preneo je Sputnjik.

On je objasnio da je već primetno kretanje ka novoj konfiguraciji naftnog tržišta gde se formiraju dva tipa cena: za prijateljske zemlje – poštena tržišna cena, a za neprijateljske – na cenu se dodaje premija, koja će biti usmerena na izmirivanje njihovih troškova, zbog toga što su bivši partneri prekršili pravila i obaveze.

Sečin je istakao da “Rosnjeft” već vrši proizvodnju na nalazištima Vankorskog klastera, koji su obuhvaćeni projektom “Vostok Oil”.

On je, takođe, naglasio da se uspešno realizuje kompleksan program geološko-istraživačkih radova i da je na levoj obali reke Jenisej ove godine dobijena nafta prilikom ispitivanja dve istražne bušotine, te da se očekuje porast zaliha od oko 100 miliona tona.

Kako je dodao, “rezultati geoloških istraživanja umnogome prevazilaze prognoze, što omogućava da se samouvereno planira visoka proizvodnja nafte u narednim decenijama uz postepeno dostizanje obima do 115 miliona tona nafte 2033. godine”.

– U uslovima smanjenih investicija u razvoju naftnog i gasnog sektora “Vostok Oil” je jedini projekat u svetu, koji može da stabilizuje tržište ugljovodonika, a istovremeno poseduje najviše indikatore efikasnosti i održivosti – istakao je Sečin.

Pored toga, kako je naveo, zbog direktnog pristupa transportnoj arteriji Severnog morskog puta, smanjuje se zavisnost projekta od politički nestabilnih lanaca isporuke ugljevodonika cevovodima. On je rezimirao da će “rado videti prijatelje u sklopu učesnika u projektu izgradnje Nojeve barke svetske ekonomije”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here