EPA-EFE/Alexei Druzhinin
Vladimir Putin

Šef britanske spoljnoobaveštajne službe Ričard Mur nazvao je Rusiju silom koja „objektivno slabi“ u ekonomskom i demografskom smislu, ali istovremeno predstavlja jedan od najvažnijih problema.

– Rusija je sila koja objektivno slabi u ekonomskom i demografskom smislu. Ona prolazi kroz izuzetno težak period – rekao je Mur u intervjuu za „Sandej tajms“.

Istovremeno, šef obaveštajne službe primetio je da je za njega Rusija jedan od najvažnijih problema. Između ostalog, Velika Britanija bila je zabrinuta zbog velikog broja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i verovatnoće „invazije“. Prema Murovim rečima, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države upozoravale su ruske vlasti na „ozbiljne posledice“ invazije na Ukrajinu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je više puta objašnjavao da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i ne treba nikoga da brine.

O Rusiji i Češkoj

Mur takođe smatra da ponašanje Rusije u Češkoj čini da se povuku paralele sa situacijom u odnosima između Rusije i Ukrajine.

– Kad dobijete takav model nepromišljenog ponašanja, a onda pogledate šta se dešava oko Ukrajine – naravno da nas to zabrinjava – istakao je on.

– Zbog toga tako usko koordinišemo sa našim saveznicima, kako bismo se uverili da šaljemo jasne signale predsedniku Putinu – dodao je šef obaveštajne službe, ne precizirajući o kojim „signalima“ je reč.

Ranije je Prag optužio obaveštajne službe Rusije za umešanost u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Češka je proterala iz zemlje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, Moskva je 20 zaposlenih u češkoj diplomatskoj misiji proglasila za persone non grata, navodeći da su optužbe za eksploziju apsurdne, neosnovane i izmišljene. Ministarstvo spoljnih poslova Rusija takođe je navelo da je Prag kao ruski odgovor na neprijateljske postupke dobio ono o čemu nije sanjao ni u najstrašnijim snovima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here