Foto: EPA
Vladimir Putin i Dmitri Peskov

Moskva je spremna na najgore scenarije razvoja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući vesti o mogućem proterivanju ruskih diplomata iz Vašingtona.

– Neprijateljstvo i nepredvidljivost postupaka američke strane u celini obavezuje nas da budemo spremni na najgore scenarije. Dakle, kada imate prilično agresivno raspoloženog, nepredvidljivog sagovornika, stalno ste spremni na sve – rekao je portparol Kremlja novinarima.

Takođe je istakao da, bez sumnje, odnosi Rusije i SAD i dalje nepredvidljivi, „što je loše“.

Peskov je konstatovao da Amerika veštački sputava saradnju sa Rusijom u sferi ekonomije i nauke.

– To je veoma važna komponenta čitavog sistema međusobnih odnosa. Često žalimo zbog toga što, na primer, naše američke kolege veštački sputavaju taj pravac – biznismenima uporno savetuju da odustanu od učešća u forumima koji se kod nas održavaju, naučnicima stalno preporučuju da odustanu od saradnje sa kolegama iz Rusije. To je loše – konstatovao je Peskov.

Međutim, kako je rekao, uprkos svim oštrim izjavama koje dolaze iz SAD, Rusija nikada nije bila pristalica toga da se odnosi dovedu u bezizlaznu situaciju i nikada nije predstavljala pretnju.

– Uprkos svim oštrim izjavama i takve neprijateljske manifestacije iz Vašigtona, predsednik Putin ipak ostaje dosledni pristalica izgradnje dobrih odnosa sa SAD, bar u tim oblastima koje su nama od koristi…U razvoju naših bilateralnih odnosa spremni smo da idemo dotle, dokle su spremni i naši partneri. U tom planu naš stav je očigledno dosledan. Nikada nismo bili pristalice toga da se odnosi dovedu u bezizlaznu situaciju. Nikada nismo predstavljali i ne predstavljamo pretnju ni za koga, ali naravno, nikada nikome, uključujući i SAD, nećemo dozvoliti da nama preti, da nam nešto diktira i da ugrožavaju naše interese – precizirao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se u Kremlju slažu sa ocenom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je ranije rekao da Vašinton vodi „glupu“ politiku prema Rusiji, Peskov je rekao da je Lavrov precizan u svojim formulacijama i da tu nema šta da doda.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da SAD izučava pitanje uvođenja novih sankcija Moskvi i proterivanje diplomata. Kako su naveli sagovornici agencije, zvanična lica administracije Džozefa Bajdena su završila pregled hakerskih napada preko „Solar Vindsa“ i mešanje u izbore u zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nepouzdani partneri i da Moskva ne može zavisiti od njihovog raspoloženja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime