EPA/Sergei Chirikov
Sergej Lavrov

Rusija je zabrinuta zbog pokušaja zapadnih zemalja da uspostave kontrolu nad međunarodnim organizacijama, sve do „privatizacije“ njihovih sekretarijata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Zabrinuti smo zbog politike ‘zapadnjaka’ za uspostavljanjem kontrole nad međunarodnim organizacijama, sve do privatizacije njihovih sekretarijata. Kada to ne uspeva, pokušavaju da zamene kolektivni rad u univerzalnim formatima sastancima u uskom krugu, gde svi koji se slažu sa ‘zapadnom’ politikom donose odluke koje se zatim izdaju kao multilateralne i obavezujuće – rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

Ruski ministar naglasio je da će biti „teško primorati nas da živimo po takvim pravilima“.

Saradnja sa evropskim strukturama

Rusija trenutno ne razmišlja o tome kako da sarađuje sa strukturama Evropske unije, već želi da shvati da li uopšte ima svrhe da se njima sarađuje u njihovom sadašnjem obliku, dodao je Lavrov.

– Mi sa svoje strane više ne razmišljamo o tome kako da vodimo poslove – kao i obično ili ne, već, uopšte, želimo da shvatimo da li ima svrhe sarađivati sa briselskim strukturama sve dok one rade u svom sadašnjem vidu – istakao je Lavrov.

Primetio je da odnosi sa EU trenutno nisu laki.

– Razlog je u nepartnerskom i često neprijateljskom ponašanju niza zemalja EU, koje dobijaju odobrenje cele Evropske unije – precizirao je ministar.

Lavrov je naglasio da mnoge zemlje Evropske unije nisu u stanju da odustanu od „arogantne navike da razgovaraju sa drugima sa pozicije sile“.

– Ova navika ograničava mogućnosti uspostavljanja međusobno uvažavajućeg, ravnopravnog dijaloga. Čak su i učesnici Istočnog partnerstva podeljeni u kategorije. U grupu zemalja ‘druge klase’, čija saradnja može faktički biti zamrznuta, zajedno sa Azerbejdžanom i Jermenijom, stavljaju i Belorusiju – dodao je on.

Lavrov je u poseti Minsku. On je razgovarao sa Makejem i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Ruski ministar stigao je u belorusku prestonicu u sredu uveče kako bi učestvovao na zajedničkom sastanku kolegijuma ruskog i beloruskog ministarstva spoljnih poslova.

1 COMMENT

  1. nuklearno ce morati da se upotrebi jersve vise postaje uverenje da je satana na ovom svijetu vise prisutan nego gospod i ova planeta kakva jeste ce morati da explodira

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here