EPA-EFE/Filip Singer
Olaf Šolc

Lideri Francuske, Nemačke i Poljske izrazili su zajedničku podršku ukrajinskom suverenitetu, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i poljski predsednik Andžej Duda takođe su izrazili zajedničku podršku primeni sporazuma o prekidu vatre iz Minska, saopštilo je kasno sinoć francusko predsedništvo, a prenosi agencija Rojters.

Lideri su prisustvovali samitu u Berlinu u organizaciji grupe “Vajmarski trougao”, koja je formirana nakon završetka Hladnog rata kako bi se pomoglo u suočavanju sa izazovima sa kojima se Evropa sada suočava.

Sastanak je dodatno ilustrovao evropsku tendenciju ka “posvećenom pristupu” prema Rusiji, saopštilo je francusko predsedništvo.

“Zvanični Berlin, Pariz i Varšava pozivaju Moskvu da otpočne suštinski dijalog o pitanjima evropske bezbednosti i da pomogne u smirivanju situacije u Ukrajiniji”, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera tri zemlje objavljenom nakon održanog sastanka u Berlinu, a prenosi ruska agencija TAS S.

U saopštenju se dodaje da su šefovi država i vlada “Vajmarskog trougla” (Nemačka, Francuska i Poljska) istakli svoju posvećenost zajedničkim naporima za jačanje evropske i transatlantske bezbednosne arhitekture.

Trojica lidera “pozivaju Rusiju da doprinese deeskalaciji na ukrajinskoj granici i da započne suštinski dijalog o bezbednosti na

evropskom kontinentu”, navodi se u dokumentu.

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i poljski predsednik Andžej Duda su izrazili “spremnost da konstruktivno učestvuju u detaljnim i rezultatski orijentisanim pregovorima o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa”.

Lideri su istakli da bi “svaka nova ruska vojna agresija protiv Ukrajine mogla imati ozbiljne posledice i visoku cenu”, ali su i jedinstveni u mišljenju da NATO treba da “stalno preispituje svoju strategiju odbrane i odvraćanja” u skladu sa trenutnom situacijom.

6 COMMENTS

  1. Sta reci, sramno i zalosno, pa sta je sa suverenitetom Srbije, zasto Evropa ne brani Kosovo koje je nase? Brane Rusima da stite svoj narod na Krimu, a ja se pitam, ne mogu da precutim sta bi ta Amerika radila, da njihovih stotine hiljada ljudi bude u cajtontu, kao sto je bio slucaj sa Rusima na Krimu. Svi znamo, sta Amerika radi za svog svakog drzavljanina kojii je ugrozen bilo gde na svetu? Gde je tu istina , a o pravdi ??? Pitaj se velika Evropo.

  2. Ovi skroz zamenili stranu sad lobiraju zajedno EU i SAD za priznanje Kosova vrše jaki pritisak na zemlje koji nisu priznali da moraju do kraja 2022 god to da urade strašno.

  3. Gde je famozni savet bezbednosti UN da stavi tačku svemu ovome i podrži Srbiju protiv ovih Masonna koji javno lobiraju za priznanje nezavisnosti Kosova i vrše pritisak zemljama koji to nisu uradili zašto čute opet ista priča svi su zajedno i to ide pod istu krčmu i krčmara SAD još se hvalimo nemože oni dobiti ništa bez nas ko ovde pita nas dobiče stolicu u UN kako naš narod jadno posmatra sve ovo dok naši političari mučkaju ZSO dače to oni njima i bez naše volje naroda samo da ostanu u vlasti na stolicama njihovim još 4 god i tajno na mala vrata nažalost ove 2022-2023 godine ne idu na naš prilog građana nažalost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here