EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Ilustracija

Holding „Helikopteri Rusije” koji je deo „Rosteha” počeo je serijsku proizvodnju arktičkih helikoptera Mi-8AMT za civilne kupce.

Avijaciona fabrika „Ulan-Udenski” već je pustila u rad prvu letelicu, saopštila je pres-služba kompanije.

Helikopter ima napredni sistem zagrevanja kabine, koji se koristi na svemirskim brodovima.

– Novi Mi-8AMT biće veoma tražen među širokim krugom ruskih kompanija i državnih struktura, koji realizuju projekte i obavljaju zadatke u arktičkoj zoni. Prva letelica je spremna za puštanje u rad, u toku su pregovori sa brojnim potencijalnim ruskim kupcima – istakao je generalni direktor „Helikoptera Rusije” Andrej Boginski.

Na helikopteru su ugrađeni dodatni rezervoari za gorivo, kako bi se povećao domet helikoptera. Inače, domet leta arktičkog Mi-8AMT iznosi do 1.400 kilometara, prenosi Sputnjik.

Helikopter Mi-8AMTsh-VA je opremljen moćnim motorima, sistemom zaštite od leda i skijama za sletanje, dizajniran je za borbu u neverovatno hladnim uslovima, čak i na minus 40 stepeni Celzijusa, kao i tokom ekstremnih vremenskih nepogoda.

Helikopter pokreće par gasnih turbina sa pojačanim prenosom, a ima više navigacionih sistema.

U pitanju je „severna” unapređena verzija čuvenog Mi-8AMTsx „Terminator”, čije je naoružanje preuzeto sa modela borbenog helikoptera Mi-24.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here