Printscreen

Obim takozvanog paralelnog uvoza u Rusiju mogao bi da premaši 15 milijardi dolara u vrednosnom smislu do kraja godine, izjavio je danas novinarima prvi zamenik šefa ruske Federalne carinske službe Ruslan Davidov.

Paralelni uvoz omogućava nabavku proizvoda koji su traženi na ruskom tržištu preko trećih zemalja bez dozvole vlasnika robne marke. Primera radi, ruskim prodavcima je dozvoljeno da uvoze ajfone iz Turske umesto direktno od dobavljača.

– Podaci do kraja oktobra pokazuju da vrednost paralelnog uvoza iznosi 12,6 milijardi dolara, a količina robe 1,6 miliona tona… Prema opreznoj prognozi, vrednost će do kraja godine premašiti 15 milijardi dolara i više od 2,0 miliona tona – rekao je Davidov.

Ruska vlada je još u martu legalizovala paralelni uvoz kako bi podmirila potražnju za stranom robom nakon što su mnogi međunarodni brendovi počeli da se povlače iz poslovanja u Rusiji zbog zapadnih sankcija.

Ova mera podrazumeva uvoz originalne robe, ali preko alternativnih kanala snabdevanja. Listu robe za paralelni uvoz odobrava Ministarstvo trgovine Rusije i može da je dopunjava kada se ukaže potreba za nekim novim proizvodom. Međutim, strani brend može da se doda na listu paralelnog uvoza samo ako je kompanija u stranom vlasništvu napustila rusko tržište, obustavila isporuke ili prekinula proizvodnju u Rusiji.

Davidov je ranije izjavio da je obim paralelnog uvoza rastao za oko 12 procenata svakog meseca od marta. Prema procenama eksperat, taj uvoz sada učestvuje sa 15-20 posto u ukupnom obimu ruskog neprehrambenog uvoza.

Lista paralelnog uvoza je nekoliko puta ažurirana od marta. Najčešće kategorije robe koje su dodavane na listu su elektronika, kućni aparati, roba široke potrošnje, kozmetika, parfemi, pa čak i oružje.

Ministarstvo trgovine je nedavno dopunilo ovu listu uključivši na nju nekoliko vodećih brendova alkoholnih pića i igračke popularnih američkih kompanija, među kojima su Marvel, Dizni Piksar i DC Komiks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here