Rusija: NATO ne suzbija proizvodnju heroina

0

Vojnici NATO-a na avganistanskim poljima maka
 

Šef ruske federalne službe za kontrolu narkotika Viktor Ivanov ocenio je da su talibani odgovorni za minimalni dio proizvodnje droga i kritikovao NATO što se koncentriše na tog marginalnog proizvođača.

 

"Američko odbijanje da iskoreni plantaže opijuma u stvari su garancija imuniteta potizvođačima droge", kaže Ivanov.

 

Ivanov je rekao da 90 odsto trgovine narkoticima u Rusiji otpada na avganistanski heroin, te da godišnje u zemlju stiže 35 tona te droge, što je, kako je dodao, ekvivalentno količini od pet miliona doza. Ruski zvaničnik je rekao i da se heroin iz Avganistana transportuje kroz gruzijske luke u Rusiju, i zatim dalje u Evropu.

 

Obama prekinuo akciju uništenja polja maka

Pošto je preuzeo dužnost prošle godine američki predsjednik Barak Obama načinio je preokret okončanjem vojne akcije uništenja polja maka, smatrajući da je to jedini izvor prihoda za siromašne Avganistance.

Ivanov je osudio NATO jer se koncentrisao na uzgajivače maka povezane sa talibanima, zanemarujući ostale.

 

"NATO komandanti fokusirali su svoje napore isključivo na borbu protiv ovih proizvođača, koji su u manjini, darežljivo ostavljajući borbu sa preostalih 99 odsto proizvođača avganistanskim regionalnim vlastima", rekao je Ivanov.

 

Ivanov tvrdi da je Gruzija glavni krijumčarski put za avganistanski heroin sa glavnim trgovinskim centrima u lukama Batumi i Poti i gradu Kobuleti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here