EPA/THIERRY MONASSE
Aleksandar Gruško

Poboljšanje odnosa između Rusije i evropskih zemalja biće moguće ako NATO i Evropska unija promene svoju politiku prema Moskvi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za portal RBK na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Evropa treba da preduzme konkretne mere za uspostavljanje saradnje sa Rusijom i promeni svoj sistematski pristup dijalogu.

Gruško smatra da bi, pre svega, Evropska unija trebalo da bude konkretnija u izgradnji saradnje sa ruskom stranom. Diplomata je kritikovao pet principa EU u odnosu prema Moskvi, koje je ta organizacija utvrdila 2016. godine.

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU naveli su da se priroda dijaloga sa Rusijom može promeniti nakon realizacije Minskih sporazuma, unapređenja odnosa sa zemljama Istočnog partnerstva i Srednje Azije, jačanja stabilnosti EU, obnavljanja saradnje sa Moskvom u pitanjima spoljne politike i razvijanja „kontakata među ljudima i razmene“.

– Ovi principi jedva da mogu da se okarakterišu kao neka strategija ili jasna politika prema Rusiji – rekao je on.

Gruško je takođe naveo da bi NATO trebalo da odustane od pokušaja da uvuče Moskvu u sistem bezbednosti iz perioda Hladnog rata, kao i da prestane da se fokusira na politiku obuzdavanja. On je napomenuo je da je savez odustao od projekata koji su doprineli poboljšanju bezbednosti „ne samo zemalja-članica Saveta Rusija-NATO, nego i građana i društava u tim zemljama“.

Prema njegovom mišljenju, izgradnja vojnog potencijala Severnoatlantske alijanse u istočnoj Evropi predstavlja besmisleno bacanje sredstava. On je objasnio da u ovom regionu ne postoje stvarne pretnje, a bezbednosne pretnje „nalaze se na južnoj periferiji“.

– I umesto da se ujedine napori u borbi protiv tih zajedničkih rizika, nastavlja se ovaj mini-hladni rat – istakao je Gruško.

Treće, Gruško je takođe pozvao evropske države da pokažu nezavisnost u izgradnji dijaloga sa Moskvom i „preispitaju svoje pristupe“, a ne da se osvrću na Sjedinjene Američke Države.

On je dodao da je iz diskusija na konferenciji u Minhenu jasno da stvaranje globalnog sistema bezbednosti bez učešća Rusije nema perspektivu.

– Sve više ljudi shvata da bez Rusije ne može biti bezbednosti, a bezbednost protiv Rusije neće funkcionisati i zato treba na neki način pronaći načine saradnje – zaključio je Gruško.

1 COMMENT

  1. Dok je Evropa potlacena i nesamostalna, nema izgleda za poboljsanje odnosa i ne treba se nadati. Zasto odlazete ono sto je neizbezno?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here