Pixabay.com

Ministar ekonomije Rusije Maksim Rešetnikov isključio je mogućnost bankrota ruske ekonomije, kao što se to desilo 1998. godine, bez obzira na niske cene nafte.

Na pitanje novinara „Prvog kanala“ postoji li bar minimalna verovatnoća da se dogodi bankrot kao 1998. godine, Rešetnikov je dao odgovorio odrično, podsetivši da se Rusija suočavala sa ozbiljnim krizama i 2008. i 2014. godine.

– Ekonomija se razvija ciklično i, u suštini, ono što se sada dešava otežano je nizom značajnih faktora, pre svega, globalnog karaktera. Ali istovremeno, ruska ekonomija je stekla iskustvo u borbi sa tim krizama i ja sam siguran da ćemo proći ovaj test – rekao je Rešetnikov.

On se istovremeno složio da je ova trenutna situacija ozbiljan šok, ali nije želeo da komentariše moguće gubitke zbog pandemije.

„Stojim iza toga da je prerano govoriti o prognozama i procenama“, istakao je ministar.

Niska cena nafte „trese“ ruski budžet

Sa druge strane, ministar finansija Rusije Anton Siluanov je rekao da bi ruski budžet 2020. godine mogao da izgubi bilion rubalja prihoda od nafte i gasa (više od 12.000.000.000 evra). Kako je rekao, planirano je da se dva biliona rubalja iz Fonda za nacionalno blagostanje usmeri na ekonomiju.

Siluanov je istakao da je negativni uticaj virusa korona dotakao sve sektore ekonomije.

Prema njegovim rečima, postoje rizici da će biti smanjen priliv sredstava u budžet i iz drugih sektora, pored naftnog i gasnog, a to će se morati nadoknaditi iz drugih izvora.

Siluanov je naglasio da su sredstva iz Fonda za nacionalno blagostanje prava potpora.

– Preduzete su do sad neviđene mere za podršku stanovništva i biznisa. Na taj način fiskalna politika osigurava anticiklični impuls – zaključio je ministar finansija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here