EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Rusija ne treba da se izoluje da na ograničavanje izdavanja šengeskih viza Rusima, koje je uvela Evropska unija, odgovara tako što će kažnjavati građane evropskih država, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Smatram da kao odgovor na te šengenske zidove, koje sada pokušavaju da podignu, mi ne treba da se zatvaramo, nije nam potrebno da odgovaramo na isti način, da kolektivno kažnjavamo građane evropskih zemalja. Imamo svoje omiljene likove koji su već na našim sankcioinm spiskovima – rekao je Lavrov tokom susreta sa studentima i predavačima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.
Šef ruske diplomatije je istakao da Rusija neće odgovarati glupošću na glupost evropskih zemalja kada je reč o izdavanju viza.
– To je smešno. Ti ljudi su žalosni u krajnjoj liniji, ali mi se nećemo samoizolovati – dodao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, kolektivni Zapad je besramno, grubo i agresivno pokrenuo hibridni rat protiv Rusije kada je shvatio da su planovi da se Ukrajina pretvori u „anti-Rusiju“ propali.
– Danas su događaji o kojima svi pričaju po povratku s odmora povezani s onim što se dešava u Ukrajini i s hibridnim ratom koji je kolektivni Zapad besramno, otvoreno, grubo i agresivno pokrenuo protiv naše zemlje, kada je shvatio da su propali planovi za transformaciju Ukrajine u ‘anti-Rusiju’ i za obrazovanje mostobrana na ukrajinskoj teritoriji kojim bi se obuzdavala Ruska Federacija – rekao je Lavrov.
Ruski ministar je naglasio da zapadne zemlje neće uspeti da oslabe Rusiju, kao što nisu uspele ni u prošlosti.
– Istorija naše države je znala i ozbiljnije etape, kada su naša uloga i mesto na međunarodnoj sceni izazivali kod naših partnera, kako ih ironično zovemo, želju da oslabe Rusiju. Uveren sam da im to neće uspeti, kao što nikome u prošlosti nije uspelo – naglasio je ruski ministar.
Prema njegovim rečima, Zapad otvoreno vodi politiku koja prenebregava međunarodno pravo i pokušava da nametne svetski poredak zasnovan na njegovim sopstvenim pravilima.
– Jedno od tih pravila je, prema njihovoj objavi, izolacija Rusije. Neće im uspeti da nas izoluju i oni su to već osvestili. Već se u evropskim prestonicama mogu čuti priznanja da sankcije ne deluju, da više štete nanose onima koji su ih uveli – ukazao je Lavrov i naglasio da Rusija nije usamljena u svetu.

 

4 COMMENTS

  1. Pa Lavrove lave – lepo si nam to ispripovedao, nego kao ono bese: Ukrajina je napala Volgograd, Moskvu, Novosibirsk, proterala 10 miliona Rusa, porusila ruske gradove i sela, ukrajinska voska se stacionirala duz reke Neve i Petrovgrada……daj bre to ovom glupom Zapadu objasni…

  2. Glupljeg i odvratnijeg od tebe Lavrove tesko da ce ikad vise biti. Pozdravi gazdu. Kazi mu da su mu deca na Zapadu sigurna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here