Ministarstvo odbrane Rusije

„Rusija neće sarađivati sa SAD po pitanju sirijske nafte, to je nacionalna imovina naroda Sirije kojom bi trebalo da raspolažu građani te zemlje“, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

– Nećemo sarađivati sa Amerikancima po pitanju sirijske nafte. Radi se o nacionalnoj imovini čitavog sirijskog naroda. Uvereni smo da upravo sirijski narod treba da upravlja svojim prirodnim resursima, uključujući i naftu – dodao je Veršinjin.

Ranije je agencija AP, pozivajući se na izvore, saopštila da je američki predsednik Donald Tramp odobrio proširenje američke vojne misije radi obezbeđivanja naftnih polja u istočnoj Siriji. Agencija je dodala da takav potez američkog lidera otvara niz „teških pravnih pitanja“ – da li će američka vojska moći da napada sirijske, ruske ili druge snage u slučaju pretnje naftnim poljima.

Veršinjin je naveo da je Moskva spremna da sarađuje sa sirijskom vladom na obezbeđivanju kontrole i bezbednosti na teritorijama gde su se nalazili kampovi Sirijskih demokratskih snaga, u kojima su bili zarobljeni pripadnici Islamske države.

U oktobru je kurdska Autonomna uprava teritorija na severoistoku Sirije objavila da je 785 stranaca povezanih sa ID pobeglo iz logora Ajn Isa na severu zemlje, gde Turska sprovodi vojnu operaciju.

Logor se nalazi u provinciji Raka na teritoriji koju kontrolišu arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), vojno krilo Autonomne uprave na severoistoku Sirije. Irački ministar odbrane Nadžah el Šamri izjavio je da je zarobljeno nekoliko pripadnika Islamske države koji su pobegli iz Sirije u Irak.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime