EPA-EFE/SEDAT SUNA

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev izjavio je danas da potencijalni sukob turskih i snaga sirijske vlade nije ni u čijem interesu i da Moskva tako nešto neće dozvoliti.

Lavrentjev je rekao da bi takav sukob bio neprihvatljiv, prenosi Tass. On je takođe demantovao navode da je Moskva dala „zeleno svetlo“ za tursku operaciju u Siriji, ističući da je Rusija „uvek smatrala da je vojna operacija u Siriji neprihvatljiva“, prenosi AP.

U izjavi ruskim medijima potvrdio je da su kurdski lideri i predstavnici sirijske vlade razgovarali prošle nedelje u ruskoj vojnoj bazi Hmejmim, navodeći da mu nije poznato koji su rezultati tog sastanka.

Lavrentjev je rekao i da se Rusija nada da će američke snage napustiti Siriju, ali da je trenutno teško proceniti da li će se to desiti.

– Svi se nadamo da će američke snage, pre ili kasnije, napustiti Siriju – rekao je Lavrentjev.

Prema njegovoj oceni, turska operacija je zapravo ohrabrila Kurde da razgovaraju sa sirijskom vladom, izrazivši nadu da bi uspešan dijalog Kurda i Damaska mogao da bude „veliki korak ka ponovnom uspostavljanju sirijskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti“.

Lavrentjev je kazao i da je Rusija uvek ulagala određen napor u posredovanju u tom pravcu.

1 KOMENTAR

  1. Sta ce rusi tamo?daloo russ granici sa sirijom?kolko ima izbeglih sirijaca u russ?rus nikako nemogu zaustaviti tur armiju ako sultan da xnak za nspad. To nije mogla usa da uradi pa rusi jos manje mogu.vi samo pisete to sta zelite sli realnost je druga.tur nije ona drzava pre 20 god sta je bila.sluga zapada.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime