EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Ne odlučuje samo jedna država o povlačenju Kfora, to je kolektivna odluka, poručila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ovo izjavila komentarišući mogućnost odlaska Kfora sa Kosova, o čemu je ranije danas govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Postoje određene strukture koje daju punomoćja i šalju misije u regione. To se ne dešava spontano, strane to usaglašavaju. U okviru tih struktura, mehanizama se razgovara, donose odluke, to nije odluka jedne države, već se donosi kolektivno, u skladu sa međunarodnim pravom. U tom okviru i treba razgovarati o ovim pitanjima – rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi Sputnjik.

Ona se osvrnula i na nedavnu posetu ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana Prištini i njegovu izjavu da Hrvatska namerava da otvori vojnu bazu na Kosmetu.

– Nisu nam poznati planovi hrvatske strane o otvaranju vojne baze. Što se tiče stranog vojnog prisustva u pokrajini, prema Rezoluciji 1244 SB UN, tu funkciju obavlja jedino Kfor – saopštila je Zaharova.

Govoreći o učestalim napadima na srpske crkve na KiM, ona je istakla da su međunarodne misije na Kosmetu “obavezne da preduzimaju mere za osiguranje bezbednosti verskih objekata i vernika. I Rusija uporno poziva na to”.

Ona je najoštrije osudila nasilje, kako je rekla, radikalnih Albanaca koje godinama traje, a čija su meta Srbi i pravoslavne svetinje.

– To najbolje pokazuje neodrživost kosovske kvazidržavnosti i dokazuje da je ovaj region pretvoren u kriminalnu crnu rupu na karti Evrope – zaključila je portparolka ruskog MIP.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here