EPA/Christian Bruna
Avioni "Austrijan erlajnsa" (AUA)

Avio-kompanije „Austrian Airlines“ i „Air France“ otkazale su letove za Moskvu, jer ruska strana nije pristala na promenu maršrute letova koji zaobilaze Belorusiju.

Predstavnik francuske kompanije saopštio je da je let AF1154, koji je trebalo da ide iz Pariza u Moskvu, odložen. Isto se desilo i sa letom Beč-Moskva kompanije „Austrian Airlines“.

Kako su naveli u kompaniji „Air France“, putnicima je ponuđeno ili da odlože let za neki drugi datum, ili da im se vrati novac za kartu.

– Kompanija ’Austrian Airlines’ do daljnjeg je obustavila letove iznad beloruskog vazdušnog prostora na osnovu preporuke Agencije za vazduhoplovnu bezbednost EU (EASA). Iz tog razloga takođe je potrebno prilagoditi maršrutu leta iz Beča u Moskvu. Promene putanje leta moraju odobriti vlasti. Ruske vlasti nam nisu dale ovu dozvolu. Zbog toga je ’Austrian Airlines’ bio prinuđen da otkaže današnji let iz Beča za Moskvu – saopštila je austrijska kompanija na zahtev za komentar povodom otkazivanja jutarnjeg leta iz Beča u Moskvu.

U sredu je EASA preporučila evropskim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije do kraja međunarodne istrage incidenta sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protaševič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protaševič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora. Zajedno sa Protasevičem, u Minsku je privedena i državljanka Rusije Sofija Sapega.

Belorusija je, sa svoje strane, saopštila da je saopštenje o miniranju aviona stiglo na elektronsku poštu minskog aerodroma. Komandant posade sam je doneo odluku da sleti u Minsku. Nije se radilo ni o kakvoj prinudi, saopštio je komandant beloruskih vazdušnih snaga Igor Golub. Belorusija je spremna da preda snimke dispečera kako bi potvrdila da je u pravu. Međutim, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, za sada nijedna evropska zemlja nije izrazila želju da se sa njima upozna.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here