EPA/Yuri kochetkov
Ruski vojnik u Marijupolju

Ukrajinske trupe napadaju ruske položaje duž celog fronta, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, dok Rusija tvrdi da je ofanziva Kijeva doživela neuspeh, prenosi Rojters.

Ukrajina, sada naoružana sofisticiranim oružjem koje stiže sa Zapada, izvršila je ove nedelje novi pritisak kako bi povratila teritorije na jugu zemlje. Zelenski, koji je pozvao ruske vojnike da beže i spasavaju svoje živote, rekao je da su ukrajinske snage u ofanzivi na istoku i južnom frontu, u Donbasu i u oblasti Harkova, navodi britanska agencija.

Rusija je zauzela velike delove južne Ukrajine blizu obale Crnog mora u prvoj fazi šestomesečnog rata, uključujući i oblast Herson, koja se nalazi severno od poluostrva Krim koji je Moskva prisvojila.

Ukrajina smatra da je ponovno zauzimanje ovih regiona ključno za sprečavanje pokušaja Rusije da zauzme više teritorija zapadnije, što bi na kraju moglo da Kijevu odseče pristup Crnom moru.

Velika Britanija, saveznik Ukrajine, saopštila je u utorak da su ukrajinske snage pojačale svoju artiljerijsku vatru na južnom frontu, ali da nije moguće potvrditi obim njenog teritorijalnog napredovanja.

Neprovereni izveštaji, slike i snimci na društvenim mrežama sugerišu da su ukrajinske snage možda vratile neka sela i uništile nekoliko ruskih ciljeva na jugu, navodi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ukrajinske snage razbijene u ovom pokušaju, dodajući da su jedinice PVO oborile desetine projektila u blizini Hersona.

Rusija metodično nastavlja na realizaciji svojih planova u Ukrajini, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Svi naši ciljevi će biti postignuti – rekao je on.

3 COMMENTS

  1. Rusija=Srbija
    Donbas = RSK
    Rusija od 60.000 – 80.000 mrtvih
    Bato bre, Ante, ovo se nesto Putinov rat mnogo oduzio???

  2. Ovde se izjavljuje sta pise “Gardijan”,sta je izjavila Ukrainska strana,sta kaze Zelenski,sta kase saradnik Ukraine Velika Britanija of Britanske agencije itd.Ja neznam kad su ONI ikada govorili istinu u svim oruzanim sukobima u svetu…..Ja po nasoj poslovici -Kraj ce kaze!!!!Ziveli

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here