EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Foto: Arhiva

Ruski vojno-industrijski kompleks nadmašuje Sjedinjene Američke Države po prodaji vojne avijacije, stavljajući tačku na epohu liderstva Pentagona na tržištu oružja, piše britanski list „Rai Al Youm“.

Glavni razlozi zbog kojih su SAD ostale iza Rusije, ali i Kine i Irana u toj oblasti, predstavlja nesposobnost američkih lovaca pete generacije da očuvaju liderstvo zbog tehničke nesavršenosti, kao i prodor Moskve u stvaranju PVO sistema S-400 i S-500 koji mogu da presreću i uništavaju većinu tipova protivničkih vojnih aviona, ako ne i sve, smatra autor članka.

– Najnovija vojna istraživanja pokazuju da će Americi biti potrebno najmanje 20 godina da izgrade novu generaciju lovaca klase ‘F’, a da ne govorimo o stotinama milijardi dolara, dok će Rusiji potrebno svega nekoliko godina za modernizaciju svog raketnog arsenala i desetine milijardi dolara – navodi se u materijalu.

Autor skreće posebnu pažnju na razvoj ruskog arsenala hipersoničnih raketa. S tim u vezi, on kaže da je na njima budućnost vojno-industrijskog kompleksa.

Po njegovim rečima, ruske i kineske napredne supersonične rakete, posebno najnoviji modeli čija je brzina 10 puta veća od brzine zvuka, revolucionarne su u kontroli vazdušnog prostora i okončale su američku hegemoniju u vojnoj sferi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here