pixabay.com
Rusija

Rusija je oslobodila jednog bivšeg američkog marinca zatvorenog od aprila, rekao je bivši američki diplomata Bil Ričardson, specijalista za delikatne misije oslobađanja svojih sunarodnika.

„Tejlor Dadli oslobođen je iz Rusije danas 12. januara 2023“ na graničnom prelazu između Poljske i Rusije i „na putu je nazad“ u SAD, rekao je Ričardson, koji je bivši poslanik i ambasador i dodao da su pregovori za oslobađanje bivšeg marinca vođeni „diskretno“.

Rekao je da su SAD vrlo zabrinute za sudbinu drugog ruskog zatvorenika Pola Vilana i rešene da rade na njegovom povratku.

Bivši američki vojnik Pol Vilan uhapšen je u Rusiji još 2018. i osuđen na 16 godina zatvora zbog „špijunaže“, što on negira, a SAD od tada pokušavaju da izdejstvuju njegovo oslobađanje.

U decembru, kada je vraćena američka košarkaška zvezda Britni Grajner koju su SAD razmenile za čuvenog ruskog trgovca oružjem Viktra Buta, predsednik SAD Džozef Bajden je obećao da nikad neće odustati od napora za oslobađanje Vilana, ali je dodao da „nažalost Moskva gleda na slučaj Pola (Vilana) drugačije nego na slučaj Britni (Grajner)“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here