Tanjug

Ruska Federacija ocenila je da sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija između Kosova i Albanije smatra “provokacijom” i da je taj potez u skladu sa “sprovođenjem koncepta ‘Velike Albanije'”, piše Radio Slobodna Evropa.

Podsetimo, sporazum su u Tirani 2. jula potpisali šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, takvi koraci Prištine i Tirane izazivaju “ozbiljnu zabrinutost i nisu slučajni”.

“Već nekoliko godina odatle se čuju izjave o, de facto, integraciji. Ova linija albanskog i kosovskog rukovodstva je u suprotnosti sa osnovnom Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, podriva dijalog između Beograda i Prištine kojim posreduje EU i razbija stabilnost na Balkanu”, stoji u saopštenju.

“Mi tvrdimo da SAD i EU više ne žele da reaguju na takve destruktivne mere, pokrivajući tako velikoalbanske manifestacije koje su destruktivne za region”, dodaje se.

– Ujedinjenje diplomatskih predstavništva između Kosova i Albanije nije ništa više ili manje od onoga što imaju skandinavske i države Beneluksa – kaže ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli. On je u objavi na Tviteru dodao da Kosovo i Albanija, u duhu evrointegracija, na taj način ojačavaju stratešku saradnju i koordinaciju spoljne politike.

Inače, primer skandinavskih zemalja je slikovit. One usko sarađuju kada su u pitanju diplomatske i konzularne misije u trećim zemljama. Kako stoji na web stranici norveške vlade, osim Islanda, sve skandinavske zemlje pružaju slične konzularne usluge a među njima postoji i razmena službenika.

Zavisno od države gde imaju svoja predstavništva, oni dele iste objekte, imaju zajedničke administrativne funkcije i usko sarađuju.

 

2 COMMENTS

  1. Srbi nemaju sta da izgube. Jedini spas je da Srbi preuzmu vlast i vodjenje drzave i naroda. Potomke komunista pozatvarati i sve im oduzeti. Da imaju malo razuma i dostojanstva, nebi isli u politiku – stideli bi se za grehe svojih predaka. Njihovi preci su i doveli zemlju tako daleko i nisko. Postene i marljive su proterali, poubijali i sve im oduzeli; oteto su podelili proleterima – neradnicima. Ovi su im decenijama sluzili i uzivali privilegije. I ugnjetavali neduzan narod. Sada tuguju za “Jugom” i nadaju se povratku starih vremena.
    To je prvo sto je trebalo uciniti posle pada starog sistema a ne se dati instrumentalizovati za spas onih koji su radili protiv naroda. Glupo je verovati i nadati se spasu uz pomoc potomaka. Ovi bi i rodjenu majku izdali za fotelju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here