EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov uveren je da su provokacije, poput one sa britanskim razaračem u teritorijalnim vodama Rusije u blizini obala Krima, planirane u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Mislim da naša obaveštajna služba, naravno, zna ko je tamo donosio odluku (u situaciji sa britanskim razaračem). Ali, naravno, mislim da suštinu takvih operacija i dalje planiraju stariji drugovi – oni preko okeana – izjavio je portparol Kremlja za televiziju „Rusija 1“.

Peskov smatra da je u ovom slučaju „razarač jednostavno bio sredstvo provokacije“.

– I predsednik (Rusije Vladimir Putin) je objasnio da se na ovaj način ispituju neka uska grla, slabe tačke u sistemu za nadgledanje integriteta granice, u sistemu odgovora itd. To je namerna, dobro isplanirana provokacija – naglasio je Peskov.

Odgovor na provokacije u blizini granica

Rusija će oštro odgovarati na provokacije kakav je bio incident sa britanskim razaračem, istakao je on.

– To je zaista tako – odgovorio je Peskov na primedbu voditelja da je reakcija ruskog predsednika na taj incident bila vrlo oštra, iz čega je jasno da nema potrebe za ponavljanjem provokacija i da će „odgovor biti prema pravilima, a u pravilima stoji – potopiti“.

On je pri tome rekao da nije pristalica razmatranja takvih scenarija sudnjeg dana.

– Ali očigledno je da će reakcija, naravno, biti oštra – zaključio je Peskov.

Britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.

Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da je Rusija sprovodla na Crnom moru vežbe i unapred upozorila „pomorsku zajednicu“ o svojim dejstvima. Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je za vreme direktne linije u sredu izjavio da je provokacija sa učešćem „Defendera“ neposredno nakon samita Rusije i SAD preduzeta kako bi se pokazalo nepoštovanje Zapada prema izboru Krimljana. On je istakao da u ovoj provokaciji na Crnom moru nisu učestvovali samo Britanci, već i Amerikanci – njihov izviđački avion pokušao je da zabeleži reakcije ruske vojske. Predsednik je primetio da vojno osvajanje teritorije susedne Ukrajine izaziva duboku zabrinutost Rusije – to se tiče stvarnih vitalnih interesa zemlje i naroda.

1 COMMENT

  1. Pa normalno …. Bolje da glupi engleze gurnu svoju guzicu u vatru .
    Na kraju će se glupim ostrvljanima i obiti o glavu .
    Sledeća provokacija i adiosssss
    Ajd jedva čekam

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here