Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Državljani Rusije moći će da otputuju u inostranstvo radi brige o porodici, lečenja, posla i studiranja, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin na zasedanju prezidijuma koordinacionog saveta za borbu protiv virusa korona.

On je dodao da će strani državljani takođe dobiti mogućnost da putuju u Rusiju u medicinske svrhe, kao i da su odgovarajući ukazi već potpisani.

Podsetimo, Rusija je u potpunosti zatvorila granice nakon što je Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila pandemiju.

U Rusiji je u poslednja 24 časa broj novih slučajeva zaraze virusom korona porastao za 8.985, što je ukupno 476.658 od početka epidemije, dok je dnevni porast smanjen na 1,9 odsto, saopštio je Operativni štab za borbu protiv širenja virusa korona i dodao da je umrlo još 112 osoba, a za sav period pandemije – 5.971, dok je ozdravilo preko 230.000 osoba.

Mnogi stručnjaci smatraju da je u Rusiji vrhunac epidemije prošao, a vlasti su počele postepeno da ukidaju ranije uvedene mere. Ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da se situacija sa koronom u Rusiji stabilizuje. Počelo je da se smanjuje broj novih slučajeva. Kako je naglasio šef države, dinamika još uvek nije stabilna, „međutim, ona ipak postoji“.

Sa svoje strane, šefica službe za fitosanitarni nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova izjavila je da je širenje korone u Rusiji dostiglo vrhunac. Po njenim rečima, stručnjaci govore o stabilizaciji situacije i jasnom trendu pada. Pritom, ona je naglasila važnost poštovanja svih zahteva kako se situacija ne bi pogoršala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here