Rusija počinje proizvodnju S-500

sputniknews.com, Vestionline
1

“U Rusiji počinje proizvodnja protivvazdušnih raketnih sistema S-500”, rekao je šef državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov televiziji „Rusija 1“.

„Pravimo novo savremeno oružje. I dok sada prodajemo S-400, mi već proizvodimo S-500. To je savremeniji kompleks. Ne bih želeo sada da govorim o njemu, još uvek ga vojska ne koristi. Ali mislim da će ga uskoro dobiti“, rekao je Čemezov.

Šef „Rosteha“ je dodao da Rusija za sada neće prodavati najnovije oružje „ni za kakve pare“. On je dodao da će se sistemi praviti, pre svega, za rusku vojsku. Prema njegovim rečima, tek nakon što vojska dobije nove komplekse, može biti govora o izvozu.

On je naveo i da će opseg S-500 biti veći od S-400.

Podsetimo, zapadni mediji su ranije pisali da je novi sistem protivvazdušne odbrane najbolji na svetu i da mu oružje SAD ne može apsolutno ništa. On dejstvuje na većoj udaljenosti nego bilo koji drugi raketni sistem na svetu i može da ruši stelt i obične letelice, balističke rakete, dronove, čak i hipersonične projektile, kao i „nevidljive“ lovce pete generacije, koji su ponos američkog ratnog vazduhoplovstva. Taj sistem može da obori više meta istovremeno, a među njima su i lovci F-22 i F-35.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here