EPA/Alexei Druzhinin

Rusija pomaže Kini da napravi sistem za upozorenje od raketnih napada, kakav trenutno imaju samo SAD i Rusija, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

– Mi sada pomažemo našim kineskim partnerima da razviju sistem za upozorenje od raketnih napada. Ovo je veoma ozbiljna stvar, koja će dramatično poboljšati odbrambene kapacitete Narodne Republike Kine – rekao je Putin na diskusionom forumu “Valdaj”, preneo je sinoć TASS.

On je dodao i da izgleda da su SAD “bar nekoliko godina” radile na razvoju nove rakete, koja potpada pod Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, dok je on i dalje bio na snazi.

Putin je na skupu govorio i o drugim temama, uključujući situaciju u Persijskom zalivu, Ukrajini, sukobu Saudijske Arabije i Irana…

On je rekao da veruje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskren u nameri da reši sukob na istoku Ukrajine, u skladu sa svojim predizbornim obećanjima.

– Ljudi čekaju da ovo pitanje bude rešeno. Mislim da on to iskreno želi, ovo je njegovo iskreno uverenje ili bar težnja. Teško mi je da kažem u ovom trenutku da li će to uspeti da uradi, da li će moći da se odupre onima koji su protiv tog procesa – rekao je Putin.

Putin je predložio da se formira organizacija, u čijem radu bi učestvovale Rusija, SAD, evropske i druge zemlje kao bi se rešila pitanja u Persijskom zalivu.

On je podsetio da je Rusija došla do ideje o razvoju koncepta za obezbeđivanje kolektivne bezbednosti u Persijskom zalivu u julu ove godine, ocenivši da je ta ideja i dalje aktuelna zbog “nasilne i nepredvidive situacije u regionu”.

– Nudimo da ostavimo po strani naše razlike i uzajamne pretenzije kako bi, pratkično od nule, formirali organizaciju za bezbednost i saradnju u regionu, koja bi uključila Persijske zemlje, kao i Rusiju, Kinu, SAD, EU, Indiju i druge države koje su zainteresovane kao posmatrači – rekao je Putin.

On je pozvao Iran i Saudijsku Arabiju da ne koriste teritoriju Sirije kao mesto sukoba.

Putin je rekao da zna da rukovodstvo Saudijske Arabije i Irana želi mir i dobrobit sirijskom narodu.

– I mi ih pozivamo da se vode tim plementim motivima i učine svaki mogući napor kako ne bi koristili sirijsku teritoriju kao mesto sukoba – poručio je Putin.

Predsednik Rusije rekao je i da je uveren da će biti nemoguće rešavati globalne probleme bez učešća azijskih zemalja.

U suprotnom, kako je naglasio, bilo koja rešenja, postignuta na neki drugi način, ne mogu se smatrati legitimnom.

Putin je istakao i da je Rusija protiv formiranja novih vojnih blokova i naglasio da je Asocijacija nacija Jugostične Azije (ASEAN) glavna organizacija u Aziji.

– Naš koncept je da ne bi trebalo stvarati nove blokove, poput Severnoatlanske alijanse nakon Drugog svetskog rata – rekao je Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here