Rusija pomaže Ukrajini: Stižu ugalj i struja

0

iamtush.files.wordpress.com
Stižu ugalj i struja: Rusi se nadaju da će na taj način pomoći i Krimu kome Ukrajina isključuje struju
 

"Zbog značajnih problema Ukrajine sa snabdevanjem, odlučili smo da udovoljimo zahtevu ukrajinskih vlasti i da pomognemo Ukrajini obezbeđivanjem električne energije po povlašćenim uslovima", izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Kozak u intervjuu objavljenom u subotu na TV-kanalu "Rosija 24".

Rusija će Ukrajini isporučiti struju po tarifi koja važi na domaćem, ruskom tržištu što je znatno niže od tarife u Ukrajini, rekao je on.

"Spremni da obezbedimo Ukrajini i do jedan milion tona uglja mesečno da reši probleme energetike", rekao je Kozak.

On je rekao da se posebno nada da će to pomoći da se obezbedi stabilno snabdevanje strujom Krimskog poluostrva koje je Rusija anektirala marta ove godine, a kojem Ukrajina u poslednje vreme isključuje struju.

"S obzirom na kritično stanje snabdevanja energijom" Ukrajine, ruski predsednik Vladimir Putin je "odlučio da ove isporuke počnu, uprkos odsustvu plaćanja unapred" koje je inače obavezno, rekao je predsednikov portparol Dmitrij Peskov, prenela je zvanična novinska agencija TASS.

Ta odluka je rezultat "političke volje predsednika Putina da obezbedi pravu podršku Ukrajincima, posebno uoči Nove godine", dodao je on.

Krim je ostao bez struje nekoliko sati u sredu, pošto je Ukrajina bez upozorenja prekinula napajanje tog poluostrva.

Po ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku, njegova zemlja kojoj nedostaje ruskog gasa i uglja posebno na zaraćenom istoku, sada jedva pokriva potreba za električnom strujom, uz prekide snabdevanja nekoliko regiona, uključujući i one koji su pod proruskom kontrolom.

Rusija koja je novembra obustavila isporuku uglja Ukrajini, pristala je da početkom decembra da je nastavi, ali pod uslovom da Kijev obezbedi snabdevanje Krima strujom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here