EPA/Clemens Bilan
Severni tok 2

Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev prokomentarisao je navode pojedinih nemačkih političara da Rusija navodno pokušava da „zaledi“ Evropljane tokom predstojeće zime time što ne ispunjava svoje obaveze po pitanju isporuke gasa rekavši da to jednostavno nije istina i da takve tvrdnje izazivaju nedoumice.

– Obratili smo pažnju na izjave pojedinih nemačkih političara koji optužuju Rusiju i kompaniju `Gasprom` da ne ispunjavaju svoje obaveze, da namerno ograničavaju isporuke gasa na evropsko tržište i da time stimulišu rast cena plavog energenta. Takve izjave izazivaju nedoumicu jer nemaju nikakve veze sa realnošću – kazao je on.

Takođe je ocenio i da je u pitanju „otvoreni fejk“ i „primitivna antiruska laž“ koja se servira umesto objektivne analize situacije.

– Rusija je oduvek ispunjavala sve svoje obaveze i nastaviće to da radi. U proteklih 50 godina Rusija je uspešno sarađivala sa evropskim zemljama po pitanju isporuke gasa i taj energent nikada nije koristila kao instrument političkog pritiska – naglasio je on.

Osvrnuo se i na rad „Gasproma“ rekavši da ta kompanija strogo poštuje sve ugovore koje ima potpisane sa evropskim potrošačima.

– GasproM nije ograničavao isporuke gasa, a pored toga, sve one isporuke koje su dogovorene unapred i obuhvaćene dugoročnim ugovorima ni ne zavise od aktuelnog cenovnog rasta na tržištu – dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here