pixabay.com
Foto: Ilustracija

U novoj strategiji američkog Ministarstva energetike primećujemo pokušaje da se dovedu u pitanje visoki standardi Rusije u nukelarnoj sferi, što je za nas neprihvatljivo, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

– Konkretno, primetili smo da pokušavaju da nam pripišu navodno nedovoljno visoke standarde u oblasti nuklearne bezbednosti. Za nas su, svakako, takve ocene neprihvatljive, jer je Rusija priznati svetski lider u toj sferi, odnosno u sferi nuklearnih tehnologija – rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Moskva će proučiti novu strategiju američkog Ministarstva energetike, jer je očigledno da Vašington pokušava da „oživi“ nacionalnu industiriju uranijuma.

– Mi ćemo analizirati izveštaj radne grupe američkog Ministarstva energetike o nuklearnom gorivu. Za sada je jasno da američka izvršna vlast ima nameru da ‘oživi’ industriju uranijuma u SAD, kao i da ‘vrati Vašington na mesto lidera’ u sferi nuklearne energije – rekao je Rjabkov.

On je naglasio da je izveštaj veoma obiman, stručan, zahteva analizu, i sadrži ceo niz odredbi, koje će verovatno zahtevati dodatne komentare ruske strane.

U američkoj strategiji, objavljenoj 24. aprila, navodi se da SAD treba da potisnu Rusiju i Kinu sa tržišta nuklearnih tehnologija, koje se nalazi pod njihovim uticajem, i da postanu globalni lider u toj sferi.

Konkretno, američko Ministarstvo predlaže da se Moskva i Peking spreče u nameri da uspostave čvrste odnose sa „nizom istočnoevropskih i afričkih država“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here