Rusija poslala vojsku u Kirgistan

0

Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je novim kirgistanskim liderima da je Rusija poslala "grupu vojnih lica" u tu zemlju sa ciljem obezbeđivanja porodica ruskih državljana, ambasade Rusije i ostalih diplomatskih predstavništava, kaže se u saopštenju Kremlja, a njihov broj, kao ni vreme dolaska, nije naveden.

 

 

Ruske snage u Kirgistanu
 

 

Načelnik Generalštaba ruske vojske general Nikolaj Makarov kazao je ruskoj agenciji Itar-Tas da je predsednik naredio da dva odreda ruskih komandosa sa oko 150 pripadnika budu upućena u vazduhoplovnu bazu Kant radi zaštite porodica ruskih vojnika.

 

"Ukoliko političke tenzije u Kirgistanu budu rasle, deca i supruge vojnika biće evakuisani iz baze", rekao je neimenovani zvaničnik Generalštaba Itar-Tasu.

 

Zvanični predstavnik ruskog vojnog vazduhoplovstva Vladimir Drik juče je rekao da je komanda baze zbog događaja u Kirgistanu odlučila da pojača mere obezbeđenja njenih objekata i da je oficirima i članovima njihovih porodica preporučeno da ne napuštaju teritoriju baze.

 

Vojni aerodrom Kant je 20 kilometara istočno od glavnog grada Kirgistana, Biškeka, na 777 metara nadmorske visine, a u bazi se nalazi približno 500 vojnika, aviona i helikoptera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here