Rusija postupa isto kao i Hitler

0

Anektiranje Krima od strane Rusije je isto ono što je radio Hitler smatra Gunars Nagels

 

On je podsetio na 1939. godinu, kada su ruske trupe okupirale Letoniju i u takvom statusu ostale narednih pet godina.

 

“Trebalo je samo da ostanu u svojim bazama, isto se dogodilo na Krimu ove godine”, istakao je Nagels.

 

Pored poređenja Letonije sa Krimom, on je istakao da vidi zabrinjavajuće sličnosti između današnjih akcija Rusije i nekadašnjeg nacističkog režima.

 

“Kada pogledate koje izgovore ruska strana ima za svoje akcije u Ukrajini, vidite da je to isto radio i Hitler, najpre se žalio na status Nemaca u Sudentelandu (deo bivše Čehoslovačke sa većinskim nemačkim stanovništvom), dobio je Sudeteland, a potom je uzeo celu Čehoslovačku, da bi se potom ustremio na Poljsku”, objašnjava Nagels.

 

On sličnosti vidi u tome što u pograničnim delovima Letonije živi najveći broj pripadnika ruske nacionalne manjine među svim državama Evropske unije, te je to razlog za strah Letonaca od mogućeg napada Rusije.

 

Nagels je podsetio da je prošlog meseca iz Moskve stiglo upozorenje o mogućim nesrećnim posledicama za restrikciju ruskog jezika u državama Baltika.

 

Takođe, bojazan Letonaca dolazi i iz činjenice da Rusija pojačava svoje vojne snage u pograničnim oblastima sa baltičkim zemljama, koje praktično predstavljaju liniju razdvajanja uticaja NATO i Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here