Rusija poziva zemlje UN da ne naoružavaju svemir

sputniknews.com, Vestionline
0
pixabay.com

Moskva namerava da uputi Parizu pitanja zbog nekih odredbi nedavno predstavljene francuske strategije svemirske odbrane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Rusija obratila pažnju na govor francuske ministarke Florans Parli. Ministarstvo je dodalo da je strateški dokument veoma obiman i da će ruskim stručnjacima trebati vremena da ga detaljno prouče, ali „čak i na prvi pogled na strategiju postavljaju se ozbiljna pitanja o nekim njenim odredbama koje ruska strana namerava da uputi francuskim partnerima“.

U komentaru Ministarstva spoljnih poslova ističe se da je Francuska postala druga država posle SAD koja je zvanično prepoznala mogućnost izbijanja oružanog sukoba u svemiru, pri čemu se kao odgovor na „neprijateljske“ akcije prema francuskim svemirskim objektima ne isključuju kontramere, uključujući i vojne.

„U tom kontekstu, u smislu razjašnjavanja prave namere francuske strane veoma je indikativna dramatična promena njenih pristupa prema ruskim inicijativama u oblasti sprečavanja trke u naoružanju u svemiru. Posle višegodišnje konstruktivne saradnje po tom pitanju i naizgled uzajamnog razumevanja, prošle godine je Francuska iznenada, bez ikakvog razloga, ne samo odbila da se pridruži međunarodnoj inicijativi/političkoj obavezi da se ne raspoređuje kao prvi oružje u svemiru, već je prvi put glasala ‘protiv’ rezolucije 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja samo poziva na dijalog o neraspoređivanju oružja u svemiru i sprečavanju trke u naoružanju u svemiru“, ističe se u komentaru Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da ruski dokument čak ne sadrži ni poziv da se na sebe preuzmu obaveze prema inicijativi za neraspoređivanje oružja u svemiru, već samo poziva da se razmotri mogućnost da se to učini.

„Nema sumnje da bi, kao odgovor, sve države UN koje prepoznaju svoju odgovornost za očuvanje svemira kao zajedničkog nasleđa čovečanstva za buduće generacije trebalo da se ujedine u stavu odbacivanja svih planova za njegovo ‘naoružavanje’ i udvostruče napore za podršku međunarodnih mirovnih inicijativa. Rusija sa svoje strane potvrđuje odlučnost za nastavkom dosledne politike o njihovom progresu, doprinoseći obezbeđivanju isključivo miroljubivog korišćenja svemira u interesu globalnog mira i jednakog za sve globalne bezbednosti“,  naglašava se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Krajem jula francuska ministarka odbrane Florans Parli predstavila je strategiju za svemirsku odbranu zemlje, najavivši stvaranje glavne svemirske agencije pod rukovodstvom vojnog vazduhoplovstva Francuske i izdvajanje dodatnih 700 miliona evra u okviru zakona o vojnom planiranju zaštite francuskih satelita. Kancelarija će imati sedište u Tuluzu i u njoj će raditi 220 stručnjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here