pixabay.com
Rusija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas druge države da slede njen primer i priznaju nezavisnost samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

„Odluka je doneta uzimajući u obzir slobodnu volju stanovnika Donbasa, na osnovu odredbi Povelje UN, Deklaracije o principima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima među državama iz 1970. godine, Završnog akta OEBS-a i drugih fundamentalnih međunarodnih dokumenata“, navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Interfax.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je priznavanje samoproglašenih republika u Donbasu iznuđena i jedina moguća odluka u ovim uslovima i da ona ima za cilj da stanovnicima Donbasa garantuje pravo na miran život i zaštitu njihovih legitimnih prava i interesa.

U saopštenju se navodi da Kijev zapravo nije bio spreman da sprovede sporazume iz Minska i da je otvoreno izjavljivao o beznačajnost tih sporazuma i nespremnosti da ih sprovede.

Ruski MIP ocenjuje da je stanovništvo u Donbasu bilo suočeno sa pretnjom direktnog fizičkog uništenja od strane vlasti u Kijevu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here