EPA/Erdem Sahin
Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Foto: Arhiva)

Dok Vašington lamentira nad sporazumom koji su u Sočiju postigli ruski i turski predsednik, dotle se u Ankari, Moskvi, ali i u Damasku govori o istorijskom kompromisu koji je omogućio da regularne sirijske trupe budu raspoređene na teritoriji koju nisu kontrolisale sedam godina.

Sa turskom intervencijom na deo Sirije koji kontrolišu kurdske snage, činilo se, započela je još jedna ratna epizoda u nesrećnom spletu događaja koji ovu zemlju potresaju skoro čitavu deceniju, piše Sputnjik.

Međutim, turska intervencija trajala je relativno kratko, od 9. do 22. oktobra, uključujući i petodnevno primirje, koje je američka administracija iznudila od zvanične Ankare.

Sada, nakon što su u Sočiju predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan potpisali sporazum, može se reći da je turska ofanziva na severoistoku Sirije, koja je za cilj imala stvaranje široke teritorije na istočnoj strani Eufrata pod de fakto turskom kontrolom – završena.

Odredbe sporazuma su takve da omogućavaju Turskoj da zadrži uticaj na teritoriji koju je do sada zauzela, što je pet puta manje od onoga do čega su dosezale turske ambicije, da se kurdske snage povuku sa sirijsko-turske granice, kao i da patroliranje duž granice preuzmu regularne sirijske snage i ruska vojna policija. Kurdima je ostavljen rok od nedelju dana da se povuku.

Američke suze

Sporazum se u jednim krugovima ocenjuje kao velika ruska pobeda, a u drugim kao „istorijski kompromis“ između Rusije i Turske. Svim ocenama zajedničko je da je zvanični Damask uz pomoć Rusije uspeo da se vrati na teritoriju koju nije kontrolisao sedam godina.

Prema oceni američkog „Fajnenšel tajmsa“, ruska uloga u Siriji postala je ključna, a Aron Štajn, direktor Programa za Bliski istok Instituta za spoljnu politiku iz Filadelfije, naglašava da je Sirija postala „igralište Moskve, Ankare i Teherana“.

Ruski analitičar Dmitrij Kuznec, analizirajući odredbe sporazuma, kaže da smatra turskog predsednika gubitnikom u „teškoj igri“, ali da je Erdoganu sporazumom ipak spaseno dostojanstvo.

Sporazumom iz Sočija možda je najnezadovoljniji specijalni američki izaslanik za Siriju Džejms Džefri. On je, govoreći pred senatskim Odborom za spoljne poslove, izjavio da rusko-turski sporazum povećava nestabilnost u Siriji.

Zašto je Vašington nezadovoljan?

Rusija je, prema rečima politikologa Jevgenija Benja, sporazumom potvrdila da kontroliše situaciju na Bliskom istoku.

– Važna je informacija da je posle sastanka Putin obavio telefonski razgovor sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, obavestio ga o rezultatima i postignutim dogovorima i da ih je Asad prihvatio. To je ključno, jer se sirijska armija nalazi u direktnom dodiru sa turskom vojskom. Mislim da je ovaj sastanak zaista preokrenuo situaciju i rešio brojna pitanja – smatra on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here