pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruski koncern „Tehmaš“ će prvi put na Međunarodnoj vazduhoplovnoj i kosmičkoj izložbi „MAKS-2021“ predstaviti novu avijacionu raketu S-13B sa visokoeksplozivnom bojevom glavom, saopštila je pres služba kompanije.

„Centralna ekspozicija u paviljonu holdinga ‘Tehnodinamika’ će biti projekat Novosibirske fabrike veštačkih vlakana koja će predstaviti prvu nevođenu avionsku raketu S-13B sa povećanom efikasnosti“, navodi se u saopštenju.

Glavni zadatak rakete je uništavanje ranjive vojne tehnike i tehnike u armiranobetonskim skloništima. Raketa S-13B može da probije do šest metara tla ili jedan metar armiranog betona prekrivenog zemljom na dubini od dva do tri metra. Raketa može da uništi do 20 kvadratnih metara piste.

Napominje se da je u municiju kalibra 122 milimetara ugrađena pokretačka jedinica zbog kojih raketa ima osobine nevođenih avionskih raketa S-13T i S-13OF. Prvi položaj bloka izaziva trenutnu detonaciju bojeve glave, što omogućava eksploziju na površini, kao kod rakete S-13OF. Preostala dva položaja daju manje ili veće usporavanje, tako da eksplozija može da bude na dubini do šest metara, kao prilikom korišćenja rakete S-13T.

Pored toga „Tehmaš“ će prvi put predstaviti makete najnovijih teških višecevnih raketnih lansera „Tosočka“ i inženjerskih sistema daljinskog miniranja „Zemljedelije“, kompanije „Splav“. Pored toga, u združenoj ekspoziciji će biti predstavljeni i višecevni raketni sistemi „Grad” i „Tornado-G”, TOS-1A i avionska raketa S-8OFP.

Izložba „MAKS-2021“ će biti održana 20-25. jula u Podmoskovlju u Žukovsku. „RIA Novosti“ je generalni medijski partner izložbe, a agencija Sputnjik – zvanični medijski partner.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here