Rusija prekršila sporazum o nuklearnim snagama

0

Iz Bele kuće stižu nove optužbe na račun Rusije
 

 

 

 

 

Neimenovani zvaničnik američke administracije izjavio je da su SAD u nekoliko navrata prenele Rusiji da je to "veoma ozbiljno pitanje" i da ona mora da se pridržava sporazuma i ukloni svo zabranjeno oružje na takav način da se to može proveriti.

 

"Ohrabrujemo Rusiju da se pridržava sporazuma i ukloni i zabrani svako zabranjeno oružje", izjavio je američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, i dodao da je Vašington spreman da odmah počne dijalog s Moskvom kako bi se ona pridržavala svojih obaveza.

 

Prema njegovim rečima, SAD su o tom pitanju konsultovale svoje saveznike i Kongres je o tome obavešten.

 

Zvaničnik je dodao da je tim povodom američki predsednik Barak Obama uputio pismo ruskom kolegi Vladimiru Putina. Zvaničnik nije naveo kada je pismo upućeno.

 

Testiranje rakete je bilo pre nekoliko meseci. Vašington je u januaru izrazio zabrinutost i upozorio Moskvu da "postoji mogućnost kršenja sporazuma" koji su SAD i Rusija potpisale 8. decembra 1987. godine.

 

Njujork tajms naveo je da je Moskva počela testiranje nove rakete 2008. godine.

Sporazum predviđa da SAD i Rusija u roku od tri godine unište balističke i krstareće rakete dometa između 500 do 1.000 kilometara i dometa između 1.000 i 5.000 dometa.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here