pixabay.com
Foto: Ilustracija

Centralni istraživački institut za precizno inženjerstvo, koji ulazi u sastav „Rosteha“, planira da projektuje automatski pištolj za obuku, saopštila je pres služba Instituta.

Glavni delovi pištolja će se u konstrukciji objediniti sa sportskim pištoljima RG120 i RG120-1 koje je institut razvio u okviru projekta „Aspid“.

„Pištolj će biti nastavak modularnog sistema ‘zmijska’ linija, čiji je prethodnik bio vojni automatski pištolj kalibra devet milimetara 6P72 ‘Udav’“, precizira se u saopštenju.

Pištolj će spolja podsećati na postojeće modele vojnog malokalibarskog oružja, međutim, trebalo bi da ima jarku prepoznatljivu boju na cevi, što omogućava identifikaciju pištolja za treninge. Ovaj tip pištolja dobio je ime „Marker“.

– Pištolj će biti pouzdan, jednostavan i lak za rukovanje i održavanje. Moći će da ispali najmanje dve hiljade metaka. Domet će biti najmanje deset metara. Radiće na temperaturi od minus pet do plus 30 stepeni Celzijusa – rekao je šef istraživačkog odeljenja za malokalibarsko oružje Ruslan Sidjakin.

On je pojasnio da bi konstrukcija delova pištolja trebalo da isključi mogućnost pucanja bojevim i civilnim mecima. Takođe će biti nemoguće pucati u slučajevima kada, na primer, napunjeno oružje padne ili ako se oružje zagreje tokom pucanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here