Foto: Ilustracija

U Rostovskoj oblasti Rusije pronađen je tenk “Ladoga”, pod nadimkom “vozilo nuklearne apokalipse”, piše “Rosijska gazeta”.

Prema informacijama portala, ukupno je bilo proizvedeno pet vozila ovog modela. Oni su se nazivali i „teškim limuzinama“, pošto je trebalo da se koriste kao komandno-štabna vozila za visoke vojne i političke zvaničnike SSSR-a, prenose Novosti.

Tenkovi, u kojima može da stane šest ljudi, bili su dobro zaštićeni od oružja za masovno uništenje, zato su bili teški po 42 tone.

Lenjingradski konstruktori su opremili oklopno vozilo snažnim ventilacionim i klima-uređajima. Oni su, između ostalog, posedovali i najnovije, u tom trenutku, sisteme za vezu i osmatranje, televizijske kamere i uređaje za kontrolu životne sredine.

Prvi tenk je bio napravljen početkom osamdesetih godina, na bazi šasije tenka T-80 i motora GTD-1250. Tenkovi su mogli da se kreću brzinom do 80 kilometara na sat.

Vozilo je bilo testirano 1986. godine u Černobilju, radi izviđanja okoline. Kasnije je to iskustvo iskorišćeno za pravljenje modernijih obrazaca tenkova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here