Pixabay.com

Rusija je registrovala prvu vakcinu na svetu protiv koronavirusa  za životinje, a njena masovna proizvodnja mogla bi biti pokrenuta već u aprilu, saopštio je novinarima zamenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov.

On je naveo da je vakcina „Karnivak-Kov“, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja prvi i trenutno jedini u svetu profilaktički preparat protiv Covid-19 za životinje.

– U kliničkim ispitivanjima “Karnivak-Kova”, koja su započela u oktobru prošle godine, učestvovali su psi, mačke, arktičke lisice, vizoni, lisice i druge životinje. Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 odsto vakcinisanih životinja razvilo antitela na koronavirus – rekao je Savenkov.

Trenutno naučnici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primene preparata. Prema rečima Savenkova, trenutno je ovaj pokazatelj najmanje šest meseci.

– Već u aprilu može se pokrenuti masovna proizvodnja vakcine na osnovu najveće platforme u zemlji za proizvodnju lekova za životinje Federalnog centra za zdravlje životinja – dodao je on.

Takođe je istakao da su za ruski preparat zainteresovane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur.

Savenkov je dodao da je vakcina od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osetljive na koronavirus, a slučajevi Covid-19 kod životinja registrovani su u mnogim zemljama. U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka koronavirusom: u Moskvi i Tjumenu. Prema ruskim naučnicima, upotreba vakcine za životinje može da spreči razvoj mutacija virusa koje se najčešće javljaju tokom prenosa patogena između vrsta.

– Treba napomenuti da ne postoje naučni dokazi o prenošenju nove infekcije sa životinja na ljude, što je Svetska zdravstvena organizacija više puta saopštavala. Osim toga, treba naglasiti da i životinje mogu da se zaraze nekim vrstama iz porodice koronavirusa koje se razlikuju od Covida-19 – zaključio je Savenkov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here