EPA/Sergey Dolzhenko

Amerika i njeni saveznici u NATO svesno pretvaraju Ukrajinu u “bure baruta” time što povećavaju vojnu pomoć Kijevu, upozorio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

– Isporuke su bile, nastavljaju se. Obim te pomoći se povećava. SAD i druge zemlje NATO svesno pretvaraju Ukrajinu u “bure baruta” – rekao je Rjabkov.

On je konstatovao i da se već duži niz godina na teritoriji Ukrajine odvijaju vežbe uz učešće savetnika, instruktora, stotina zaposlenih na raznim poligonima, podižu se objekti koji na direktan i negativan način utiču na bezbednost Rusije.

Kako je dodao Rjabkov, na postsovjetskom prostoru se formira mreža bioloških laboratorija. On je rekao i da aktivna vojna podrška SAD i NATO Ukrajini je ozbiljan izazov za Rusiju.

– Mi još jednom insistiramo na tome da se članice NATO koje demagoški rasuđuju o zaštiti nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine, pobrinu i za to kako da obuzdaju ratnički duh svojih klijenata u Kijevu, kako da učine da se sprovede minski kompleks mera koje naši susedi u Kijevu apsolutno demonstrativno odbijaju – rekao je Rjabkov.

Na tome, kako je dodao, treba da bude fokus SAD i NATO.

Prema rečima Rjabkova, u slučaju hipotetičkog zaoštravanja situacije u Ukrajini Rusija će učiniti sve da zaštiti svoju bezbednost, ali odgovornost za moguće posledice takvog sleda događaja biće u potpunosti na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here